Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Přestaňte topit vodou

Přestaňte topit vodou

Aneb, jak je to s vlhkostí dřeva a výhřevností

Každé přírodní palivo na bázi dřeva obsahuje více či méně vody. Např. čerstvé dřevo v závislosti na ročním období kácení vlhkost až 50 % a výhřevnost jen 7,5–8,1 MJ/kg. Při dvouletém sušení na sluníčku a pod střechou vám vyschne nejvýše na 20 %, čímž se vylepší jeho výhřevnost na konečných 15,3–15,9 MJ/kg. Kdo ale v praxi čeká dva roky? Běžně se na jaře kácí a na podzim topí. Pak počítejte s vlhkostí palivového dřeva 30 % a maximální výhřevností jen 12,18 MJ/kg.

Spalování mokrého dřeva vytváří v topeništi kyselinu mravenčí a kyselinu octovou, které umí zničit jak šamotové vyzdívky, tak kovové těleso topeniště. Podobně ničí kotle i kyselina sírová vznikající při spalování sirnatých fosilních paliv, hlavně hnědého uhlí.

Dřevěné brikety síru neobsahují a mají nejnižší možný podíl vody. Dřevní biomasa určená k lisování je strojně vysušena pod hranici 10 %. Tím docilují naše brikety vždy stejné a garantované výhřevnosti 17 až 17,2 MJ/kg podle druhu dřeviny. Spaliny ze suchých dřevěných briket jsou pro kamna a krby bezpečné, při hoření dřevěných briket vzniká ve větším množství pouze CO2, který ale v přírodě rostliny přemění na kyslík a sacharidy potřebné pro rychlý růst nové biomasy. Tím je spalování biomasy neutrální, protože na rozdíl od fosilních paliv nepoškozující zemskou atmosféru. Topení briketami má tedy jen samé výhody.

Brikety od Waldery dostanete vždy s tou nejnižší možnou vlhkostí. Abyste je udrželi v optimální kondici, je nezbytné je správně skladovat. Prostor určený pro skladování by měl být suchý, uzavřený a bez přímého působení vody či nadměrného vlhka. Méně kvalitní brikety od některých výrobců, které jsou vylisované pod malým tlakem, jsou citlivé i na vysokou atmosférickou vlhkost a uskladněné déle než jednu sezonu nevydrží. S tím se setkáte zejména u malých výrobců briket zvaných puky. Poznáte je podle toho, že na povrchu nejsou lesklé a tvrdé, ale chlupaté. Pokud už takové brikety musíte koupit, dělejte tak až před samotnou spotřebou.

Atmosférická vlhkost je vyšší v létě, ale u kvalitních briket se jí bát nemusíte. Dobře vylisovaná dřevěná briketa je totiž vůči atmosférické vlhkosti netečná. Vadí jí jen přímé působení vody. Ať už koupíte dřevěné brikety od Waldery za výhodnější cenu mimo topnou sezonu, nebo třeba na poslední chvíli těsně před použitím v kamnech, vždy se můžete spolehnout, že bude mít nejnižší možnou vlhkost, abyste zbytečně netopili vodou.

Více o briketách

Waldera leták.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.