Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Kotlíkové dotace? Nenechte se opít uhlíkem

Kotlíkové dotace? Nenechte se opít uhlíkem

Na výběr jsou dva základní typy kotlů, kombinovaný a peletový. A protože jsou dva, tisíce uživatelů stojí před těžkou volbou. Který mě vyjde levněji? 

Vyplatí se mi přejít z uhlí na pelety? Dotaci přece dostanu tak jako tak… Ano, dostanete. Faktem ale je, že po sečtení všech faktorů je jasné, že pořídit peletový kotel je výhodnější. Chcete-li, “levnější”.

Ze začátku může mít kombinovaný kotel (spaluje uhlí i pelety) nad čistě peletovým navrch: uhlí je levnější než pelety, takže je to jasné - ušetříte. Opravdu? Stačí zvážit další faktory: pořizovací cena kotle na pelety je nižší než cena kombinovaného kotle. Na peletový kotel dostanete navíc vyšší dotaci. Peletový kotel má vyšší účinnost, takže na stejný výkon spotřebujete méně paliva. A k tomu si přidejte tohle:

  • uhlí dochází, zatímco pelet se vyrábí víc a víc

  • obsluha peletového kotle je snadná (dokonce i ve vyšším věku)

  • provoz je plně automatizovaný a čistý

  • topíte obnovitelným zdrojem, takže ekologicky

  • podporujete domácí zaměstnanost a prosperitu (české výrobce a zaměstnance, jejichž zisk i daně zůstanou “v domě”)

Pojďme se na to podívat podrobněji.

Uhlí na vás nezbyde 

Topit uhlím v rodinném domě není perspektivní. V Česku jsou totiž v provozu už jen dva doly na tzv. ořech 2 pro automatické kotle: jeden z nich (ČSA) se dotěžuje a v příštím roce bude uzavřen. Druhý (Bílina, ovládaný ČEZem) tak zůstane monopolním dodavatelem uhlí pro český trh. Majitelé kotlů však stojí na konci uhelného “potravního řetězce”. Nejprve je potřeba nakrmit uhlím elektrárny, do maloobchodní sítě jdou jen zbytky z těžby. Pokud je provoz elektrárny omezený nebo je odstávka, uhlí na maloobchodě neseženete.

Kotelna

                                                                                                                                    Uživatel peletového kotle - zdroj http://www.avytapeni.cz/

Moderní kotel na uhlí, nesporně lepší než dřívější typy, příliš neposlouží, pokud ho není čím naložit. Nedostatek uhlí v maloobchodě se u nás řeší dovozem uhlí z Polska. Jeho parametry jsou jiné, než ty, na které jsou české kotle stavěné a testované. Prostě není tak kvalitní. Také kvalita (a tedy i výhřevnost) dotěžovaného uhlí značně kolísá. Tyto faktory mohou ve výsledku snížit životnost vašeho kotle a prodražit jeho provoz. Přijetím dotace se uživatel zavazuje používat daný kotel a schválené palivo po dobu dalších pěti let. Jak to bude s uhlím za 5 let? A během nich? Kdo by chtěl být závislý na monopolním dodavateli?

Kvalitní kotel je investice s výhledem na dalších 15 i více let, a v tomto rámci je dobré o ní uvažovat.

Pelety: regionálně a pro lidi

U pelet je situace jiná. Český dřevařský průmysl se rozvíjí a peletárnu dnes najdete v každém kraji republiky - ať bydlíte kdekoli, vždy je nějaká v dosahu. České peletárny vyrábějí 4x více pelet, než domácí trh spotřebuje, výroba běží pořád dál (při zohlednění sezónních výkyvů v těžbě dřeva). Proces výroby pelet je standardizovaný, tzn. že konečný výrobek je stále stejně kvalitní. Ve srovnání s uhlím má při spalování nepoměrně nižší sirnatost a 10x nižší popelnatost. Že jde o produkt z obnovitelného zdroje, je jen další bod navíc.

Kotel

Používání peletového kotle je také mnohem komfortnější, než na co jsou zvyklí uživatelé kotlů na uhlí. Uskladnění je téměř bezprašná záležitost, pelety zaberou méně místa. S 15kg sáčky zvládne manipulovat každý a přikládat stačí jednou týdně. Co s popelem? Při spalování pelet ho vzniká jen málo, peletové kotle střední třídy jsou dokonce samočistící. Přitápění zvládnou samy (zapálí se i zhasnou), ovládat je můžete pomocí termostatu nebo i chytrého telefonu. Vyšší míra automatizace i pokročilá technologie spalování se projevuje také ve vyšší účinnosti vytápění.

Pokud někdo zvažuje pořízení kombinovaného kotle, je potřeba si uvědomit si dvě nevýhody:

  1. Závislost na uhelném monopolu ČEZu po dobu dalších 5 let - pokud během této doby nebudete topit schváleným uhlím a kontrola to odhalí, sankce se rovná výši dotace, kterou jste na kotel získali(!).

  2. Menší účinnost - kombinovaný kotel spotřebuje na vytápění peletami více pelet než kotel čistě peletový. Zkrátka není tak efektivní.

Nerozhoduje cena paliva, ale návratnost

Často se při nákupu rozhodujeme podle ceny - čím nižší, tím lepší. Pořízení kotle, který bude vytápět rodinný dům, je ale investice na delší dobu (podobně jako třeba auto). Ano, uhlí je levnější palivo než pelety, ale faktický rozdíl v ročních nákladech je cca 2 000 Kč. Dva tisíce - jedna rodinná večeře a návštěva multikina. Stojí ta úspora za to? Kromě toho, pořizovací cena peletového kotle je nižší a dostanete na něj vyšší dotaci.

Investice do peletového kotle se mnohonásobně vrátí:

  • Jistota - budete mít celou sezónu čím topit, stejně jako příštích pět, deset, patnáct let

  • Životnost - když koupíte kvalitní kotel, vydrží vám i 15 let bez dalších investic

  • Komfort - peletový kotel je komfortní, ať už jde o čistotu, ovladatelnost nebo výkon

  • Podnikání - koupí pelet podpoříte lokálního českého výrobce

  • Ekologie - topíte produktem z obnovitelného zdroje, jeho spalování má výrazně nižší dopad na životní prostředí

Kotlíkové dotace jsou pro spoustu uživatelů vynucenou změnou. Na druhou stranu jsou poměrně štědré, takže tuto změnu můžeme využít ve svůj prospěch - vytěžit z ní maximum. Konečné rozhodnutí je na vás. Peletové kotle fungují v západní Evropě už 20 let. Pozitivní zkušenosti jejich uživatelů mluví za sebe, jsou ale nepřenosné. Proto vám přejeme dobré rozhodnutí - takové, jaké budete hodnotit jako dobré i za těch 15 let.

Pelety vs. Uhlí

Srovnání investic, nákladů a dalších parametrů při vytápění rodinného domu (včetně ohřevu vody); topení uhlím v kombinovaném kotli vs topení peletami v peletovém kotli.

Pelety vs uhlí

Pozn.:
*) Uhlí balené ořech 2 včetně dopravy vs. Pelety dřevěné EN plus A1 
**) kombinovaný kotel vs.
kotel na pelety

Zdroj: TZB-info, výpočet spotřeby energie pro rodinný dům po rekonstrukci, obývanou čtyřčlennou rodinou, při tepelné ztrátě 15 kW a životnosti kotle min. 10 let

Alternativou pro vytápění peletami je
topení briketami

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.