Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Neboli nájdené žiadne produkty.

Články

Neboli nájdené žiadne články.

Slovník pojmov

Neboli nájdené žiadne pojmy.

Ako na kotol na pelety a dotáciu v roku 2021?

Ako na kotol na pelety a dotáciu v roku 2021?

Informácie o dotáciách na peletové kotly pre rok 2021. Investícia, ktorá sa vráti.

Češi za Covidu investují do svých domů a pouští se i do dlouho odkládaných výměn kotlů. Když je podpoří stát, zvolí automatické kotle, kam se nemusí přikládat. Loni se prodalo o cca 30 % více kotlů na pelety než v minulých letech a také produkce pelet vzrostla meziročně o 22 %, v roce 2020 se vyrobilo skoro 500 000 tun.

Nikdy nestrávili Češi tolik času doma jako v roce 2020 a letos to zjevně nebude jiné. Investice do komfortu v domácnosti během pandemie narostly o desítky procent oproti normálu. Zatímco v létě se prodávaly bazény, akrylátové vířivky, a pergoly, v zimní sezóně se řeší infrasauny, vytápění a tepelný komfort. Výrobci za covidu hlásí rekordní prodeje kotlů i kamen (až o 30 % více prodaných kotlů, v minulých letech byly domácí prodeje cca 2 000 kusů ročně). Stejný trend v roce 2020 zaznamenali v Německu, kde se prodalo 3x více peletových kotlů.

Podle odhadu Klastru Česká peleta se musí ještě vyměnit 300 000 kotlů. Nicméně většina majitelů nechává výměnu až na poslední chvíli, již nyní je jisté, že topenáři nemají šanci takové množství kotlů v termínu zvládnout. Naštěstí se termín zákazu provozu starých kotlů na uhlí posune o dva roky na 1. září 2024.

Kotel na uhlí navíc přestalo být téma, výměna za nový není dotována a současně i široká veřejnost chápe, že po roce 2030, kdy dojde ukončení výroby elektřiny z uhlí, končí i třídění uhlí pro domácnosti.  Češi hojně mění přístup k vytápění – častěji dávají přednost plnému komfortu, vracejí se k dřevěným palivům, ale chtějí s nimi topit bez práce – automaticky, s minimem špíny a popela a nechodit přikládat. Samozřejmě loňské ceny dřeva díky kůrovci byly nesmírně lákavé, ale letos už cena palivové vlákniny zamířila opět nahoru. Pelety jsou častou volbou především v menších obcích nezalesněných oblastí, kde není zavedena plynofikace.

Český dřevařský průmysl se významně rozvíjí a peletárnu dnes najdete v každém kraji republiky - ať bydlíte kdekoli, vždy je nějaká v dosahu. České peletárny vyrábějí 4x více pelet, než domácí trh spotřebuje, výroba běží pořád dál (při zohlednění sezónních výkyvů v těžbě dřeva). Proces výroby pelet je standardizovaný, tzn. že konečný výrobek je stále stejně kvalitní. 

Češi čekají na podporu od státu

A co rozhodne o tom, kolik Čechů dá přednost peletovému vytápění? Klíčovou roli sehraje stát. Kotlíkové dotace už několik let otevírají cestu k peletám i nízkopříjmovým domácnostem. Cena kotle na pelety začíná od 60 000 Kč. Pořádná kotelna však vyjde na min. 150.000 Kč.  Z dotace se dá pokrýt až 85 % nákladů na kotel i přestavbu kotelny.
MŽP přidělilo začátkem roku 2021 na výměnu kotlů dalších 600 milionů korun. To však pro všech potřebných 300 000 domácností určitě nevystačí, masivnější vlna podpory bude startovat během léta a navíc se snad podaří dotovat vyšší částkou kotelny se sily pro dodávku pelet cisternami.

Investice do peletového kotle se mnohonásobně vrátí:
Jistota - budete mít celou sezónu čím topit, stejně jako příštích pět, deset, patnáct let
Životnost - když koupíte kvalitní kotel, vydrží vám i 15 let bez dalších investic
Komfort - peletový kotel je komfortní, ať už jde o čistotu, ovladatelnost nebo výkon
Podnikání - koupí pelet podpoříte lokálního českého výrobce
Ekologie - topíte produktem z obnovitelného zdroje, jeho spalování má výrazně nižší dopad na životní prostředí

Kotlíkové dotace jsou pro spoustu uživatelů vynucenou změnou. Na druhou stranu jsou poměrně štědré, takže tuto změnu můžeme využít ve svůj prospěch - vytěžit z ní maximum. Peletové kotle fungují v západní Evropě už 20 let. Pozitivní zkušenosti jejich uživatelů mluví za sebe, jsou ale nepřenosné.

Výkon kotle

Jak výkonný kotel bude potřeba, záleží především na typu budovy: jak velký prostor a s jakými tepelnými ztrátami hodláte vytápět. U novostavby se zeptejte svého projektanta, u starších budov můžete vycházet z výkonu původního kotle. Obvykle bude stačit jmenovitý výkon 15–25 kW, ale kotle na pelety s přehledem zvládnou i větší budovy. Naše rada však je, abyste se zeptali přímo firmy, která kotle vyrábí či instaluje.

Účinnost kotle

Vysoká účinnost okolo 90 % je velkou výhodou všech peletových kotlů. Znamená, že při spalování menšího množství paliva získáme více tepla, a tak například oproti uhelným kotlům s účinností 60 % spotřebujeme pelet o třetinu méně.

 

Kotel na pelety

 

Spotřeba paliva

Abychom ale dosáhli uvedené účinnosti a zároveň nízké spotřeby, měl by být kotel provozován nejčastěji při plném výkonu, kdy je spalování nejefektivnější. Čím lepší tedy bude kotel i palivo, tím víc nakonec v provozu ušetříme, protože o to méně pelet spálíme. Standardem by měla být také instalace akumulační nádrže.
Efektivitu oceníme i v přechodových obdobích, jako jsou podzim nebo jaro, kdy se zas až tolik vytápět nemusí. Všechny peletové kotle totiž umí výborně modulovat, to znamená, že se automaticky přizpůsobí okolní teplotě.

Materiál peletových kotlů

Pokud nechcete úplně nejlevnější verze, radíme, abyste se podívali po kotlích renomovaných výrobců s vybudovanou sítí topenářů. Dnešním trendem jsou ocelové kotle, které splňují nároky na dlouhou životnost, kvalitu provedení i dokonalé zpracování. Dnešní ocelové kotle vydrží to samé, co původní litinové, avšak díky lepšímu technologickému zpracování a náročnější konstrukci dosahují daleko lepších parametrů – vyšší účinnosti, tedy nižší spotřeby paliva a nižší tvorby škodlivých emisí.

Emisní třída kotle

Jde o hodnocení kotlů na tuhá paliva dle normy ČSN EN 3035:2012, která kotle dělí do tříd podle jejich účinnosti, efektivity a emisí (čím vyšší, tím lepší). Kotel je přeměřen při 100 % a 30 % svého výkonu podle stanovených parametrů a je zařazen do nejvyšší třídy, jejíchž limitů dosáhne při obou výše zmíněných výkonech. Nejvyšší možná je 5. třída, nejnižší 1.
 

 Zakáz kotlů

Tedy, když to shrneme, jestliže vás v příštích dvou letech čeká výměna kotle a topení moderním dřevem vás láká, neváhejte, oslovte topenářskou firmu či výrobce kotlů, vyberte ten nejlepší kotel na tuhá paliva a pusťte se do toho co nejdříve. Topit peletami je skvělá volba, jen montážních kapacit bude málo.

Objednávky a otázky

Pre zobrazenie konečných cien vr. DPH, obalov a zloženia až ku kotlu potrebujeme poznať PSČ miesta, kam palivo povezieme.

Vaše PSČ alebo obec.