Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Neboli nájdené žiadne produkty.

Články

Neboli nájdené žiadne články.

Slovník pojmov

Neboli nájdené žiadne pojmy.

Postavte si silo na pelety

Postavte si silo na pelety

Že je kúrenie peletami ekologické a v porovnaní s niektorými inými bezobslužnými spôsobmi vykurovania aj ekonomické a trvalo udržateľné, je všeobecne známe.

Méně už se ví, jak se dají výhody automatických kotlů na pelety využít na maximum. Především je to provoz v součinnosti se zásobníkem, do kterého vám cisterna dopraví palivo na celou sezónu. Věděli jste, že tohle silo si můžete docela lehce postavit svépomocí?

Proč je dobré mít sklad na pelety?

Jedním z hlavních benefitů topení peletami jsou minimální nároky na obsluhu topného systému. Zatímco kamna na pelety mají násypné zásobníky, které se plní ze sáčků a vydrží dodávat palivo po několik dnů, automatické kotle mohou být pomocí šnekového i pneumatického dopravníku zásobovány peletami prakticky bez zásahu člověka po celou topnou sezónu. Předpokládá to ovšem mít vhodné skladové prostory, z nichž se pelety dopravníkem sypou do kotle samy.

Další výhodou takového skladu, resp. sila, je zjednodušení zásobování a snížení ceny paliva. Pelety dopravované cisternou jsou levnější, odpadá totiž balení do plastových sáčků, takže je to i ekologičtější. Pelety se z cisterny do sila přečerpávají podobně jako pivo do tanku – hadicí. Proto silo vedle dalších náležitostí musí splnit možnost připojení zásobovací cisterny pomocí standardizovaných spojek.

Suchá místnost je základ

Stavba peletového sila zní docela hrozivě. Ve skutečnosti to nemusí být zas až takový problém, pokud máte k dispozici dostatečně velkou suchou místnost sousedící s kotelnou. Docela dobře můžete v perfektní sklad pelet proměnit vysloužilou uhelnu, kterou ovšem nejprve pořádně zameťte. Uděláte tím pomyslnou tečku za kapitolou špinavého, neekologického a neobnovitelného paliva a odstartujete novou etapu čistého a komfortního vytápění.

Velikost místnosti můžete zhruba spočítat podle energetické ztráty vytápěného objektu – na každý kW je potřeba necelý metr krychlový prostoru. Přitom pro samotné pelety postačí prostoru méně, protože tento „výpočet“ už zahrnuje nevyužitý prostor pod šikmým dnem sila i prostor pod stropem, který se také nezaplní. Do jednoho metru krychlového skladu se vejde cca 650 kg pelet.

O něco přesnější je vztah, kdy doporučenou kapacitu skladu odvodíme z roční spotřeby energie na topení. Např. při 20 000 kWh/rok budete potřebovat silo, do kterého se vejde deset kubíků pelet. Pro představu to je třeba kamrlík o rozměrech 2 × 2,5 × 2 m, což není mnoho. Celkový objem ale bude muset být větší o nevyužité prostory skladu – využitelný prostor činí zhruba dvě třetiny objemu místnosti.

Hranoly, desky a trubky

Velkou část peletového sila jde teoreticky vybudovat z toho, co dům dá. Pokud ve stodole máte větší množství i použitého stavebního řeziva (trámky, prkna) a nějaký deskový materiál (nejlépe překližku, OSB desku apod.), máte vyhráno. Pak stačí už jen nějaký spojovací materiál, plastové trubky pro foukání pelet a odsávání vzduchu, těsnicí hmoty, jako jsou tmely a pěny. Vnitřní prostor totiž musí být prakticky vzduchotěsně uzavřený, aby jemné částice při plnění nepronikly do obytných prostor. Současně ale nesmíte zapomenout na ponechání nějakého vstupního otvoru, kterým se v případě potřeby do skladu dostanete, ovšem s řádně utěsněnými dveřmi.

I když ve svém okolí většinu materiálu ke stavbě sila najdete, nevyhnete se nákupu šnekového dopravníku, který bude tvořit pomyslnou páteř sila, a bajonetových přírub pro připojení hadic z cisterny (hasičské koncovky Storz A 100 mm). Pravděpodobně budete muset pořídit také závěs ze silné gumy či PE fólie, který bude fungovat jako tlumič proudu pelet. Pokud by narážely přímo do stěny, zbytečně by se rozbily a zvyšoval by se podíl drobných částic, což není žádoucí.

Prostředkem místnosti povede žlab s dopravníkem a směrem ke stěnám pod úhlem aspoň 40 ° bude stoupat podlaha, kterou v příslušném sklonu bude držet příhradová konstrukce z trámků a prken. Tím je zajištěno, že pelety budou stále sjíždět do koryta, z nějž ho šnek dopraví až do kotle. Jak přesně konstrukci provedete, není dáno, ale je potřeba počítat s tím, že kubík pelet má hmotnost bezmála tři čtvrtě tuny a při plnění sila z cisterny působí na podlážku další síly.

Existují i sofistikovanější systémy přepravy pelet ze skladu do kotle, které využívají podtlaku – pneumatické. Mohou pelety odebírat jak z podlahy skladu, tak je možné na hromadu pelet posadit sací hlavici, která po ní cestuje a vysaje celý sklad do poslední granule. Nemusíte pak podlahu ani zešikmovat a tím pádem využít celou kapacitu místnosti. Pneumatické systémy jsou investičně náročnější, mají vyšší spotřebu energie, ale představují obrovsky variabilní řešení. Není zde však prostor pro svépomoc, jejich návrh požadujte od výrobce kotle.

Pat a Mat ne!

Výstavba peletového sila svépomocí zní lákavě, jedním dechem však musíme dodat, že špatně navržené a postavené sklady představují značné problémy a rizika. Proto než se do toho pustíte, zvažte své možnosti a prostudujte si Příručku pro výstavbu sil a skladování dřevních pelet, kterou si můžete stáhnout na webu www.ceska-peleta.cz nebo www.waldera.cz.

Vedle obecných informací a pokynů v ní najdete i odkazy na profesionály, kteří vám se stavbou sila pomůžou, případně vám dodají silo vyráběné průmyslově. Najdete v ní také detailní příklady peletových skladů postavených svépomocí, takže se můžete vyhnout chybám, které v lepším případě skončí škodou na majetku, v horším případě újmou na zdraví.

Ušetřete hned!

Řada našich zákazníků začínala s cisternovými dodávkami bez plnohodnotného sila. Prostě měli suchou místnost, případně na její stěny a podlahu dali střešní latě a OSB desku a okénkem jsme jim pelety nafoukali na hromadu. Ušetřili zhruba 500 Kč/t a nemuseli tahat sáčky do skladu a pak PE obaly do kontejneru na plasty. Ono přikládat se dá jednou týdně i kýblem, automatický dopravník můžete pořídit později.

Tip: 

Vhodnou alternativou k ekonomickému vytápění jsou i dřevěné brikety.

 

Objednávky a otázky

Pre zobrazenie konečných cien vr. DPH, obalov a zloženia až ku kotlu potrebujeme poznať PSČ miesta, kam palivo povezieme.

Vaše PSČ alebo obec.