Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Neboli nájdené žiadne produkty.

Články

Neboli nájdené žiadne články.

Slovník pojmov

Neboli nájdené žiadne pojmy.

Výroba peliet Waldera

Výroba peliet Waldera

Všetko začína v lese. Výroba drevených peliet v ideálnych prípadoch využíva tradičný model lokálnej spotreby. To znamená, že zákazník kúri peletami alebo briketami vyrobenými z pilín vzniknutých spracovaním dreva vyťaženého v okolitých lesoch.

Během příštích 5 let (to znamená od roku 2022 do 2026) by se v ČR mělo ročně vytěžit  15–20 milionů krychlových metrů dřeva. Současně s tím bude probíhat i obnova porostů po kůrovcové kalamitě.
 

Dřevěné pelety jsou surovinou přirozeně vznikající při dřevařské výrobě. 95 % pořezu na domácích pilách tvoří jehličnatá kulatina. Během dřevařské výroby se kmeny poražených stromů zbaví kůry a následně rozřežou na truhlářské rozměry trámů, fošen a prken. Až 30 % původního kmene zůstává coby dřevěná vedlejší surovina- štěpka a piliny. A právě ty jsou výchozím materiálem k výrobě pelet.

Výroba pelet - dřevo

Waldera výrobce pelet,  je jednou z 41 výrobních linek pelet v ČR. Ročně vyrobíme v České Republice asi 500.000t dřevěných pelet, 4× víc než se spotřebuje. Díky rostoucím cenám energií stále platí, že v porovnání nákladů na vytápění jsou pelety jednou z levnějších variant mezi palivy.

Waldera používá při výrobě paliv výhradně suroviny z trvale udržitelného lesního hospodářství. Výrobní proces podléhá přísným kontrolám dle EN plus kvality. Získávání tepla z tohoto biopaliva je proto šetrné vůči klimatu a životnímu prostředí, a také nákladově efektivní.

Jak se u nás dřevěné pelety Waldera vyrábí?
Dřevěná pilina se zpracovává v plně automatické výrobě pelet. Ta je v rámci pily samostatným provozem, část pilin dovážíme i od dřevařů z okolí..

Zpracování dřeva pro výrobu pelet

Piliny se skladují v hale, manipulátorem se přihrnují na příjmovou hydraulickou podlahu. Ještě před vstupem do výrobní haly proběhne třídění, které odstraní případné příměsi jako jsou větší kusy dřeva apod. Zpracování musí proběhnout řádově v jednotkách dní po návozu, aby zůstala zachovaná kvalita a nedošlo třeba k nežádoucí fermentaci (kvašení), která surovinu připravuje zbytečně o část energie.

Piliny pro výrobu dřevěných pelet

Piliny z čerstvého pořezu mají vysoký obsah vody, víc než 40 %. Před samotným peletováním je proto nutné je usušit na hodnotu okolo 11%. Sušení probíhá horkým vzduchem v bubnových sušárnách. To  zajišťují kotle na dřevěnou štěpku. Na jednu tunu pelet se spotřebuje cca 0,5 m3 dřevěné štěpky. Štěpka se skladuje v hale s pilinou a přikládání do kotlů probíhá kombinací posuvné podlahy a redlerovým dopravníkem. Na jednu tunu pelet je obvykle potřeba necelých 7m3 dřevěných pilin, při našem výkonu tedy zpracujeme min. 5 kamionu pilin denně.

Sušení dřevěných pilin při výrobě pelet

Za bubnovými sušárnami se proudem teplého vzduchu v soustavě cyklonů piliny odloučí, z výroby odchází jen čistá pára bez prachu. Zatímco v létě není chochol páry nad halou tak znát, v zimě je hodně výrazným prvkem, který rádi vidíme. Znamená to, že výroba jede naplno.

Fabrika na výrobu pelet Waldera

Co se děje dál? Piliny projdou zásobníkem a putují k drtiči – mlýnům s malými kladívky. Ty sjednotí frakci pilin a hoblin na podobnou velikost, kterou zajišťuje síto s průměrem ok cca 5 mm. Následuje míchací zásobník, kde se obsah krátce zdrží a cestou do lisu se doplní ještě malé množství aditiva (max. 1% mouky či šrotu, který zlepšuje mechanickou odolnost pelet zejména pro dodávky cisternou).

Těsně před vstupem do lisu se piliny mírně navlhčí v kondicionéru, to pomáhá v prostupu lisovacími kanály. Používáme kanadský  lis CPM s výkonem větším než 4 tuny pelet za hodinu. Tři vnitřní rolny vytlačují materiál do kruhové matrice, ve které je řada malých kanálků o požadované velikostí. Ty formují piliny do válečkovitého tvaru. (Tenhle proces vzdáleně připomíná mlýnek na maso ;-)) Matrici se díky tvaru říká prstencová. Lis na pelety je naše energeticky nejnáročnější zařízení, pohání ho motor o výkonu 1×250 kw.

Lis na výrobu pelet Waldera

Pelety jsou po vylisování velmi teplé, mají okolo 70 °C, a jsou ještě  tvarově nestabilní. Okamžitě proto putují do chladiče, kde se pomocí vháněného vzduchu ochladí na teplotu do 30°C a následně přetřídí, oddělí se od nich odrol – malé částečky pod 3,5 mm, ty už se za pelety považovat nedají..

Pak máme dvě možnosti, co s hotovým produktem. Buď pelety můžeme uložit do venkovních sil o kapacitě 2000 tun, nebo rovnou zabalit po 15 kg do sáčků.

Výroba peletVýroba dřevěných pelet

Dřevěné pelety rozvážíme vlastními auty. Naše ceny jsou konečné bez dalších manipulačních poplatků. Z lesa, na pilu, do výroby a potom přímo bez prostředníků až k zákazníkovi. Dovezeme a složíme až ke kotli, nebo v případě volně ložených pelet nafoukáme do zásobníku na peletyNemusíte se tak strachovat o to, že by jste pelety museli skládat sami a ještě pak museli jít na masáž zad.

Rozvoz pelet cisternouDoprava pelet cisternou

Zavážíme celou Českou republiku a západní Slovensko, rodinné domy, firmy, celá města či obce. Krásným příkladem jsou městečka Lúky, Lazy pod Makytou a  Lysá pod Makytou na Slovensku, kde našimi zlatými peletami topí místní školy, školky i obecní úřady. Díky tomu mají celý rok mají nejen místní děti ve školách a školkách teplo s peletami od Waldery. Snadno, čistě a pohodlně.

 

 

Objednávky a otázky

Pre zobrazenie konečných cien vr. DPH, obalov a zloženia až ku kotlu potrebujeme poznať PSČ miesta, kam palivo povezieme.

Vaše PSČ alebo obec.