Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Jaká bude cena pelet a briket v roce 2022?

Jaká bude cena pelet a briket v roce 2022?

Denně ve Waldeře drnčí desítky telefonů a zákazníci se ptají, zda pelety a brikety nebudou dražší? Bude jich na trhu dostatek? Žene je oprávněná obava z vývoje cen energií kvůli napadení Ukrajiny Ruskem. A nákupy na dvě sezóny dopředu nejsou výjimkou.

Ještě v únoru jsme počítali s tradiční jarní cenovou akcí, závěr zimy byl v Evropě mírný, pelet se všude vyrábělo dost. Ale za měsíc bylo vše jinak. Omezení  dodávek zemního plynu do Evropy, lidé, co mají ještě kotel na tuhá paliva, budou řešit situaci nákupem dřeva, uhlí či pelet a briket. Ukrajina i Rusko exportovalo nezanedbatelné množství pelet do evropské energetiky - okolo 3 milionů tun. Lze je asi nahradit, ale poptávku po kvalitních ENplus peletách to rozhodně zvedne. Malí prodejci, kteří vozili pelety z Běloruska, Ukrajiny a Ruska nemají zboží, zejména na Slovensku bude takový výpadek dovozů vidět.

Rozhodně není na místě obava, že by pelety pro koncové zákazníky v Čechách či na Slovensku nebyly. Vyrábíme jich 4x více než v Česku spotřebujeme. Ale už březnové ceny energií, surovin, vysoká poptávka a výpadek dovozů zvedly ceny pelet a briket o 35 % oproti jaru 2021. Proti eletřině a plynu je to "malé" zdražení, ale přesto jsou to pro domácnost tisíce korun ročně. Popravdě řečeno tuhá paliva budou dražší.

Obava z nedostatku plynu a dřeva z východu povede k vyšší poptávce po dřevní surovině u nás. Skončila také kůrovcová kalamita, nové těžby jsou výrazně omezeny a i palivové dřevo zdražilo  na dvojnásobek. To povede i k rekordním cenám dřevěné štěpky a piliny, která je klíčová pro výrobu pelet.

Waldera jarní akci na pelety a brikety bohužel neplánuje. Poptávka po tuhých palivech je panická a navíc zásadně roste cena dopravy i energií. Řada zákazníků se také bojí inflace a klidně uloží peníze do paliva. Obvykle v  březnu-dubnu vyrábíme pelety na sklad, řešíme údržby aut, plánujeme jarní kampaně. Dnes máme sila prázdná, každý den vyrobených 5 kamionů pelet obratem rozvezeme k zákazníkům. Ostatní čeští výrobci jsou na tom úplně stejně. 

Zákazníkům spíše doporučujeme nakupovat hned, i kdyby válka zázrakem za měsíc skončila, obnovit výrobu, dopravu zboží do Evropy, zrušit ruské sankce, potrvá několik let... Navíc poptávku požene snaha zákazníků mít bezpečný zdroj tepla doma, prodeje kotlů na pelety, dřevo i tepelných čerpadel budou trhat rekordy v celé Evropě.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.