Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Brikety už jsou celé žhavé

Brikety už jsou celé žhavé

Čím topíte, na tom sakra záleží. Jako uživatel řešíte, kolik vás palivo stojí, kolik je s tím práce a jestli máte doma teplo. 

Dřevěné brikety vám rozhodně mají co nabídnout. Jsou mnohem účinnější alternativou dřevu. A něco z romantiky topení dřevem v nich ještě zůstalo.

Uhlí pomalu dochází, takže kdo jím stále topí, je takříkajíc “živočišný druh na vyhynutí” - doba se mění. Dřevem topí nenapravitelní romantici: když jednou za čtrnáct dní přiložíte na chalupě do kamen (nebo na chatě do krbu) a bukové polínko krásně zapraská, nezaměnitelná atmosféra je tu raz dva.

Pokud vám jde ale o to, abyste měli v zimě doma teplo (a ne jen jednou za dva týdny), má smysl dát šanci současné alternativě, která má navíc budoucnost: peletám nebo… briketám. Co se týče výše zmíněné romantiky, jsou brikety někde napůl cesty mezi dřevem a peletami. Přesto jsou mnohem pragmatičtější volbou než dřevo a výhody briket v každodenním provozu jsou nepřehlédnutelné.

Jen si to představte: brikety můžete koupit kdykoli, tudíž i před topnou sezónou. Místo několika metrů dřeva máte najednou jednu paletu úhledných, pevných balíčků. Tepla přitom vyrobí stejně. Balíček donesete ke kamnům a pytlík vyhodíte do tříděného odpadu s ostatními domácími plasty. Čistá práce. Brikety hoří dlouho, nemusíte každou chvíli přikládat.

Kromě toho vás hřeje i pocit, že jste ušetřili: ano, tuna briket (jedna paleta) vyjde na 6 tisíc korun, jenže metr suchých bukových polínek (30 cm) nekoupíte pod 2 500. A ty metry potřebujete tři nebo čtyři. Třikrát dva a půl tisíce, to máme … 

Brikety vs. dřevo. Srovnejte si to! 

Brikety vs drevo

Topení briketami má ve srovnání se dřevem ještě pár dalších výhod

  • Nízký obsah popela - krb, kamna či kotel budete čistit velmi, velmi zřídka

  • Dostupnost celý rok - brikety si můžete koupit prostě kdykoli

  • Čistota - skladování i spalování je čistá práce

  • Šetrnost k životnímu prostředí - brikety jsou čisté, ekologické a jejich spaliny neutrální

 

Více o briketách

A co na to peleta?

Briketa a peleta jsou příbuzní - a nejen proto, že se rýmují. Technologicky se od sebe příliš neliší: čistá pilina, tedy odřezky ze zpracování dřeva, se vysuší a dá do lisu. Ten z ní v případě brikety vytvoří pod velkým tlakem pevný válec hmoty s velkou hustotou. Velmi podobně se lisují i pelety, jen samotný lis je trochu jiný.

A vlastnosti? Výhřevnost briket a pelet je stejná - obojí se lisuje z vysušené piliny. Díky hustotě výsledné hmoty jsou odolné proti vzdušné vlhkosti. Brikety mají vyšší popelnatost (až 1 %, pelety 0,5% - pro srovnání uhlí 10 %). A cenový rozdíl je daný tím, že pro výrobu briket je možné použít levnější pilinu s obsahem kůry.

Kam s ní (s briketou)

Peletové granule jsou určené pro kotle s automatickým zapalováním i přikládáním. Brikety zase nahrazují dřevo a uhlí, obecně tedy ruční přikládání. Hodí se do krbu - doslova -, kamen, dřevozplynujícího kotle a dejme tomu, že i do kotle na tuhá paliva.

Naše doporučení je ale jednoznačné: Pokud má váš kotel nejlepší roky za sebou, brikety do něj místo uhlí nedávejte. Přece jen, je to velmi ušlechtilé a kvalitní palivo, a dosluhující (= méně účinný) kotel zdaleka nevyužije energetický a tepelný potenciál, který brikety mají.

Více o peletách

Bez práce nejsou koláče… ale může být teplo

Pro pelety i brikety platí, že topení s nimi je téměř bezpracné. Dovézt si na zahradu domu mohutný kmen a pracně ho mnoho hodin porcovat na úhledná polínka, to má šťávu. Možná, že vaše tělo zbrocené potem udělá dojem na manželku (nebo na sousedku)… ale nejde nakonec hlavně o to, abyste měli v zimě doma teplo?

Na periferii většího města budete ve flanelové košili, s plnovousem a širočinou působit trochu legračně. Živý oheň má rozhodně svoje kouzlo a touhu po něm vám brát nechceme. Ale dřevem se vyplatí topit hlavně tomu, kdo má kus vlastního lesa.

Pokud vás tahle dřina neláká, ať už pro to, že na to nemáte sílu či roky, nebo chcete radši věnovat čas rodině, pak oceníte brikety - palivo s garantovanou kvalitou, možností koupit je kdykoli během roku a nechat si je zdarma dovézt až domů.

 

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.