Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Jak na brikety

Jak na brikety

Aktuální ceny kůrovcem napadeného dřeva vypadají hodně lákavě (přičtěte si ale i svůj čas a síly na přípravu palivového dřeva). Na druhou stranu: v italských Alpách už sněží ostošest. 

Takže jestli chcete mít palivo na topnou sezónu v suchu, jděte do briket. Výhod mají plno, stačí je umět naplno využít.

Kdo topit musí, uvažuje o palivu zcela pragmaticky. Řeší cenu, kolik je s tím práce a jestli to vyrobí tolik tepla, kolik potřebuje. A v tu chvíli nesejde na tom, jestli má doma dřevozplynující kotel nebo krbová kamna. 

Koupit brikety

 

Dřevák vs. Kotlár a Krbec

Kůrovec se letos vyřádil, takže řada zákazníků jde díky příznivým cenám do dřeva. Kvůli tomu se může rozhořet i nějaký ten sousedský spor! Zrovna minulý týden jsme mluvili se zákazníkem, do kterého soused šťoural, že je blb, když teď kupuje brikety. A víte, co mu na to řekl?

“Zase si někde půjčovat motorovku? Řešit, kam to u baráku složím? A kolik myslíš, že tím ušetřím? Sám víš, co je s tím práce… přikládat se musí furt dokola, vynášet popel… Hele, do toho už znova nejdu.”
A my s tím můžeme jenom souhlasit. Takový 30 čísel dlouhý válec brikety váží dvě kila a vydá cca 4x víc energie než stejně velké poleno.

Současně tím vystihl i to, co mají rádi “krbaři”: skladování a přikládání je čistá práce, na večer vystačíte s jedním, dvěma balíčkem briket. Zbyde po nich hrstka popela… a ten plastový pytlík hodíte do tříděného odpadu. 

Tip

  • Briket přikládejte mnohem méně, než jste zvyklí u dřeva. Vydají výrazně víc energie - kamna byste mohli “přetopit” i poškodit.

  • Klíčová je regulace přívodu vzduchu: je nutné kamna dobře uzavřít a nechat brikety žhnout. Pokud to nejde, teplo bude mizet rozžhaveným komínem.

  • Brikety nemají hořet vysokým plamenem, ale jemně plápolat. Jen tak budou energii vydávat dlouhé hodiny.

Kolik briket na zimu

Popravdě, těžko říct. Pokud máte dobře zateplenou novostavbu, vchodové dveře a topíte kamínky jen “na pohodu”, asi vystačíte s jednou paletou. Pokud potřebujete v domě topit celý den, máte např. 15 kW teplovodní kamna napojená na radiátory, budete potřebovat cca čtyři palety. Horská chalupa s restaurací… ještě mnohem víc.

Ale jak už víte, v případě briket (nebo pelet) nejde o absolutní množství, ale o srovnání nákladů v případě topení briketami, nebo jiným palivem (a to včetně přípravy, kterou to zahrnuje).

Typický zákazník, jste to vy?

Žijete v rodinném domě na okraji města nebo na vesnici. Začátkem podzimu (to je teď!) objednáte doporučený nebo praxí ověřený počet palet. My je vám za pár dní dovezeme a s pomocí techniky složíme, kam potřebujete.

Ze začátku topné sezóny kombinujete brikety se dřevem, které se během roku kolem domu nashromáždilo. Brikety přikládáte jen na noc, abyste nemuseli z vyhřáté postele. Když přituhne, topíte už jen briketami - víte, že samotné dřevo vám nedá tolik energie a tepla, kolik ke svému pohodlí potřebujete.

Dámy jsou z obliga. Ať už blondýna nebo bruneta, sluší jí briketa. Právě ženy jsou častějšími odběrateli našich briket. Protože topit s nimi je snadné: na topnou sezónu není třeba nic dlouho dopředu připravovat, objednávka je snadná, přikládání je čistá práce a oheň z briket umí udělat domácí pohodu.

Jak nejlépe zatopit briketami

  1.  vezměte jednu nebo dvě brikety (podle velikosti kamen)

  2.  nasekejte/ nalámejte je na 4-6 cm silná kolečka

  3.  zapalte je - podpalovač z dřevité vlny dostanete od nás jako dárek (podpalové dříví už není potřeba)

  4.  při plném přívodu vzduchu nechte brikety rovnoměrně rozhořet

  5.  pak rozhrňte rozžhavené kousky briket po celé ploše

  6.  přivřete přívod vzduchu

  7.  na žhavý základ položte 3-5 briket (podle velikosti kamen)

  8.  po 5-20 minutách se brikety rozhoří plamenem

  9.  zcela uzavřete přívod vzduchu

  10.  několik dalších hodin brikety hoří a vy máte doma teplo

  11.  až brikety dohoří plamenem, žhnou několik hodin jako uhlí

Víte, že...

  • Brikety se dají vyrábět z pilin, drtě, štěpky, hoblin, kůry, ale i z jiného rostlinného odpadu a zbytků?

  • Výhřevnost briket je nad 17 MJ/kg - takže je vyšší, než u nejkvalitnějšího hnědého uhlí?

  • Brikety se při topení v kotli dají kombinovat s kusovým dřevem?

  • Cena briket je významně nižší v podorvnáním s tím, co utratíte za kusově dřevo?
     

Více o briketách

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.