Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Neboli nájdené žiadne produkty.

Články

Neboli nájdené žiadne články.

Slovník pojmov

Neboli nájdené žiadne pojmy.

Ako sa dedko schováva pred babičkou pri peletových kachliach

Ako sa dedko schováva pred babičkou pri peletových kachliach

Reportáž o kúrení v peletových kachliach od firmy Haas a Sohn

V katalógu peletových kachlí nájdeme množstvo informácií. Technické parametre, popisy, čísla, fotky… Ako sa ale v takých kachliach naozaj kúri, a ako sa s nimi žije, vám povie jedine ten, kto ich naozaj používa. A pretože viem, že náš rodinný známy (hovorme mu napríklad dedo Andrýs) si zaobstaral peletové kachle, rozhodla som sa zistiť, aký je s nimi spokojný.

Při domlouvání návštěvy chvíli ladíme skladbu pohoštění (nabízím, že donesu buchty, grilované koleno a slivovici). Na dědu i jeho manželku, babičku Boženku, se těším moc, dlouho jsme se nepotkali. Zároveň mě ale zajímají ta kamna, kterými si děda v zahradním domku přes zimu přitápí. Bude mít chvilku, aby mi je ukázal?Jeho odpověď mě pobaví:
"Jaký zahradní domek? To není žádný domek nebo kůlna, to je můj obývák!" brání děda svoje útočiště.
“Ano, chápu, přijdu v bílých ponožkách, abych Vám nenašlapala:-)…”
" Hlavně přijď! K jídlu nic nenos, máme navařeno. A ponožky můžeš mít i trochu špinavé":-).

V dědově “obýváku” mě kromě skvělé česnečky a stopky slivovice vítá i příjemné teplo. Venkovní teploměr ukazuje  –2 °C, ale tady uvnitř panuje příjemných 22 stupňů. Prostor zahradního domku je opravdu zařízený jako obývák. Koberec, křesílka, na stěně obrazy vnoučat. Útulnou atmosféru podtrhuje oranžový plamen za velkým sklem kamen. Děda tak jako všichni z nás touží po klidu a kousku "svého" prostoru. Než se vydáme popovídat s babičkou Boženkou, trochu ho vyzpovídám, jak je se svou volbou kamen spokojený.

PolevkaSlivoviceKamna a pelety Waldera

Proč zrovna Haas+Sohn? Na kolik kamna vyšla, jak často musí přikládat, kde skladuje pelety a jak je to s úklidem? Tady je stručný přehled zkušeností s peletovými kamny HSP Viano od firmy Haas+Sohn.

Podstatné pro nás při výběru kamen bylo, že teplota se dá ovládat na dálku přes mobilní aplikaci.  Já tedy s telefonem  moc “nekamarádím”, používám ho hlavně na volání, takže aplikaci má na starost manželka. 
Když se mi nechce to s ní řešit, můžu si teplotu ovládat i přímo na kamnech, kde je přehledná česká verze.”

“Ve svém věku už nemám chuť ani energii chystat dřevo jako kdysi. Nechce se mi tahat velké kusy, řezat na cirkulárce, dřít se pak s ukládáním.” Mohl jsem sice objednat brikety, ale tím bych se nevyhnul nutnosti přikládat.” směje se šibalsky. “Díky peletám topím skoro bez práce, kdo je jednou zkusí, už nechce nic jiného. Pár kilometrů odsud máme navíc výrobu a pelety nám přivezou až domů.”

Termoregulace

Co cena?

“Kamna vyšly na necelých padesát tisíc korun. Vzhledem k tomu, co všechno zvládnou, mi cena přišla přiměřená.”

Kdo Vám je instaloval?

“Zvládli jsme to sami se synem. “Peleťáky” nahradily stará, už dlouho nevyhovující kamna, takže stačilo jít podle návodu a jen je připojit ke komínu. ”

Komín

Jak často přikládáte? Kolik pelet doplňujete?

Kamna mají automatickou regulaci teploty. Přes den je to 22 stupňů. Přes noc reguluje teplotu na 16 stupňů režim Ekomode. Díky pokojovému čidlu si kamna hlídají teplotu v místnosti a topí tak, aby udržela nastavenou hodnotu. Peletová kamna sama poznají, když se v místnosti ochladí a začnou topit.” Takže chytrá kamna?
“Tak nějak. A navíc opravdu vděčná. Při popsaném nastavení teplot na 24 hodin plním do zásobníku cca 25-30 kg pelet”.

Zásobník na pelety

A co čištění?
“Po snížení teploty naskočí ochlazování, pak můžu kamna vyčistit, nejčastěji vysavačem.
Většinou vyberu ze zásobníku asi půl skleničku popela.”
Prakticky žádný prach, kamna jsou vhodná i pro alergiky. Teplo do místnosti totiž nevhání ventilátor, ohřátý vzduch stoupá přirozeně mřížkou v horní části.

Jak je to s hlučností, jsou kamna tichá?
Děda spokojeně pokyvuje, nemá žádné připomínky. Paní Boženka, která právě přichází, ovšem s úsměvem tvrdí, že kamna “při chlazení trochu “hučí”, ale dá se na to zvyknout.”dodává.

Pokud potřebujete servis, máte se kam obrátit?
“Zatím jsme nic neřešili, máme na kamna prodlouženou záruku 36 měsíců.”

Kamna v obýváku

Protože jsem byla ještě zvědavá, jak je to se skladováním pelet, pan Andrýs mě bere na obhlídku nedalekého přístřešku přímo za zahradním domkem. “Pro pelety chodím každé ráno,” říká, “ zvládnu to po cestě, když jdu zajistit výběh pro slepice. Rovnou si naberu pelety ze zásobníku - a je to!”
Nápaditost a praktičnost skladování mě překvapí, Valaši jsou vskutku vynalézaví.
Pan Andrýs totiž skladuje naše pelety Waldera v plastových sudech s víkem.
Zatímco jeho sousedi mívají v sudech dešťovou vodu  nebo kvas na slivovici, tady si hoví naše zlaté voňavé pelety :-).

Zásoba pelet

Inspirativní odpoledne pomalu končí. Moc děkuji za milé přijetí. Jsem ráda, že naše výroba přispívá k pohodlnému topení. A těší mě taky, že lidé v mém okolí přemýšlejí přirozeně ekologicky a prakticky zároveň.

Domov

Hledáte ta nejvhodnější kamna domů nebo na chatu? Pro každého, kdo chce topit čistě, s minimální náročnosti na obsluhu i čas, jsou podobná kamna rozhodně řešením.
Potřebné kontakty na servisní pracovníky a instalační firmy napříč Českou republikou najdete na webu:
https://www.haassohn-rukov.cz/sluzby/instalacni-firmy-pro-peletova-kamna


Hezký den přeje
Michaela Brumovská

Objednávky a otázky

Pre zobrazenie konečných cien vr. DPH, obalov a zloženia až ku kotlu potrebujeme poznať PSČ miesta, kam palivo povezieme.

Vaše PSČ alebo obec.