Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Neboli nájdené žiadne produkty.

Články

Neboli nájdené žiadne články.

Slovník pojmov

Neboli nájdené žiadne pojmy.

Smrekové pelety ako ideálna podstielka pre kurčatá

Smrekové pelety ako ideálna podstielka pre kurčatá

Drevené pelety sú pre život a zdravie kurčiat oveľa lepšie ako slamová podstielka. Poľnohospodársky holding LUKROM preto novo odoberá smrekové pelety od valašskej firmy Waldera . Kurčatá strávia v hale priemerne 35 dní a na peletách je tento ich krátky život oveľa kvalitnejší.

 

 

 

Kuřata, která se vykrmují na maso, se označují odborným termínem „brojleři“. Byli speciálně vyšlechtěni, aby při správné péči rychle přibrali a dali to nejkvalitnější maso. Každý dobrý hospodář se ovšem musí zabývat kvalitou jejich krátkého života. A právě to dělají ve společnosti LUKROM.

„Kuřata stráví celý svůj život ve stáji, a proto je tak důležité, na jaké podestýlce. Nejpoužívanější sláma je sice nejlevnější, ale nedosahuje se na ní těch nejlepších výsledků. Proto jsme vyzkoušeli smrkové pelety,“ vypráví Lucie Kedová, která má v Lukromu na starosti svoz živé drůbeže. Za posledních pět let postavil Lukrom šest moderních hal, kde se vykrmí 2,5 milionu brojlerových kuřat, která směřují převážně na český trh.


Smrkové pelety jako ideální podestýlka pro kuřata
Pokud se v chovech brojlerů používají pelety, jsou to většinou ty slaměné, které jsou levnější. Dřevěné pelety však mají mnohem lepší vlastnosti, proto se čím dál častěji používají jako podestýlka i v zahraničí, a to nejen pro kuřata. Mezi největší pozitiva smrkových pelet patří savost a pohlcování pachu, a to znamená podstatně lepší kvalitu vzduchu ve stáji.

Důležitá je také bezprašnost. „Prachové částice jsou totiž nosiči mikroorganismů, takže smrkové pelety skutečně znamenají mnohem lepší hygienu, a proto i lepší zdraví kuřátek,“ líčí Lucie Kedová. Dřevo odpuzuje hmyz, má výrazné antibakteriální účinky a potlačuje rozvoj choroboplodných zárodků. Navíc jsou pelety měkké a šetrné k běhákům i kloubům kuřat.

Dřevo působí pozitivně na tělesné i duševní zdraví zvířat i lidí. Řada výzkumů potvrdila jedinečné vlastnosti silic a jejich účinky na snížení klidové srdeční frekvence u zvířat i člověka. Smrkové pelety navíc krásně voní dřevem a lesem.

KuřeKuřata u pítka

 

Test podestýlek: Sláma vs. pelety od Waldery

V Lukromu si efekt podestýlky z dřevěných pelet sami prověřili. Stáje s podestýlkou ze slámy se v nedávném testu srovnávaly se stájemi s podestýlkou z dřevěných pelet od Waldery (ENplus A1). Když skončil 35 denní pobyt kuřat v halách a přesunuly se na jatka, hodnotil se mimo jiné stav běháků, což je důležitý ukazatel, jak se dařilo zvířeti během chovu.

„Tam, kde bylo nastláno peletami, jsme na jatkách dostali hodnocení A, což je to nejlepší. Efekt podestýlky na stav běháku je zřejmý ve prospěch pelet. Kuřátka se cítí dobře a na nožičkách nejsou znát žádné patologické změny,“ popsala Lucie Kedová. Jatka a firma Raciola, kde se kuřata zpracovávají na maso, šunku a párky, patří také do zemědělského holdingu Lukrom.

Celkově tedy dřevěné pelety přinášejí vyšší hygienu ve stáji, lepší kvalitu života kuřátek, a tím pádem větší pohodu zvířat. Výhodou je i časová úspora při naskladnění podestýlky do haly a dobrá komunikace s místním výrobcem, společností Waldera, která umí pelety v rámci regionu pohotově dodat. „Při slámové podestýlce je potřeba víc lidí a je celkově časově náročnější. Dřevěné pelety stačí prostě strojem vysypat do haly,“ uvádí Lucie Kedová.

Rodinná firma Lukrom za lepší živočišnou výrobu
Holding Lukrom založil zlínský podnikatel Zdeněk Červenka přes 32 lety a pojmenoval ho po městech Luhačovice a Kroměříž. Dnes ho řídí se svými syny jako rodinnou firmu. Ondřej Červenka je ekonomický ředitel skupiny, jeho bratr Zdeněk řídí Raciolu a nejmladší Štěpán má jako zkušený fotbalista na starosti prvoligový klub FC TRINITY Zlín. V Lukromu pracuje přes 700 zaměstnanců.
Je to byznys založený na principu, kterému sám Zdeněk Červenka říká vertikály. Jak vysvětlil nedávno pro Forbes, práce jedné firmy navazuje na druhou, od výroby zemědělské chemie přes práci na poli a prodej zemědělské techniky až po obchod s vypěstovanými komoditami. To platí i pro živočišnou výrobu: od jednodenních kuřat až po výrobu párků.
Díky tomu, že se Lukromu daří, investoval v posledních letech desítky milionů korun do modernizace technologií i lepší kvality života svých kuřat, prasat i krav. Smrkové pelety od Waldery se tak staly součástí širší iniciativy za lepší živočišnou výrobu v regionu. „Ekologický chov od začátku do konce. Se smrkovými peletami mají naše kuřata kvalitnější život, a o tom nám přece jde," uzavírá Lucie Kedová.

Líhně

Objednávky a otázky

Pre zobrazenie konečných cien vr. DPH, obalov a zloženia až ku kotlu potrebujeme poznať PSČ miesta, kam palivo povezieme.

Vaše PSČ alebo obec.