Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Jak na výměnu kotle a kotlíkovou dotaci?

Jak na výměnu kotle a kotlíkovou dotaci?

Přehled tipů, jak všechno stihnout v termínu a s minimem starostí.

Taky máte doma starý Viadrus nebo jiný ”poctivý kotel” a do přestavby kotelny kvůli novým nařízením o zákazu topení kotli na pevná paliva 1.a 2. “emisní” třídy se Vám moc nechce? Nejste v tom sami. Poradíme Vám, jak se s celou situací co nejlépe vypořádat.

Uhlí

Termín povinné výměny kotle  se  posunul a nemusíme jej tak stihnout vyměnit do konce září 2022. Prodloužil se nám tak čas  pro správnou volbu typu kotle, rozhodnutí jakou firmu oslovit, zajištění topenáře a vůbec všechno, co potřebujete v souvislosti s výměnou. Termín zákazu provozu starých kotlů na uhlí se posune o dva roky na 1. září 2024.

Vzhledem k tomu, že většina topenářů má kalendáře beznadějně plné (čekací termíny 3-4 měsíce nejsou žádnou výjimkou), spousta domácností nemělo šanci původní termín  dodržet. A dá se očekávat, že během léta se termíny prodlouží na víc než půl roku. Navíc někteří topenáři hlásí, že se prodlužuje i čekací doba na dodání objednaného kotle od výrobce.

Stát podporuje výměnu kotlů přes Kotlíkové dotace a program Zelená úsporám

Vyřízení dotace přes Zelenou úsporám je výhodné v tom, že v rámci jedné žádosti můžou zájemci  žádat o další podporu - třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Nevýhodou je, že vyřízení žádosti probíhá on-line přes systém AIS SFŽP ČR. Pro založení účtu uživatele v AIS SFŽP ČR je nutné ověřit uživatele prostřednictvím elektronické identifikace na portálu eidentita.cz

Pokud máte nižší příjmy, tzn. průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhl 170 900 Kč, můžete žádat o dotaci z programu Kotlíkové dotace. Podpora od státu je až do 95%  ze způsobilých nákladů.

V “předžádosti” vyplníte typ zdroje, o který máte zájem. Samotná Žádost o poskytnutí dotace se vyhlašuje pro každý kraj v jiném termínu. Pro Zlínský kraj to bude pravděpodobně v červnu. https://dotaznik.kr-zlinsky.cz/index.php/538796

Poslední termín podání žádosti o poskytnutí dotace pro celou republiku je 31.8.2022!!

U peletových kotlů se kromě podpory státu přes Kotlíkové dotace či Zelenou úsporám můžete těšit na čisté tiché ekologické topení, pořádek v kotelně,  minimum popela, a v případě plně automatického kotle i na inteligentní automatické dávkování pelet ze zásobníku.

Žádost je možné podat před realizací, v průběhu nebo i po realizaci výměny zdroje tepla.

Topení peletami je okologické

Waldera doporučuje plně automatické peletové kotle. Takový kotel se umí sám zapálit, má dobrou regulaci, sám zhasne a součástí instalace je ideálně i akumulace a sezónní silo. 100% komfort pak poskytuje automatické odpopelnění.

Pořizovací cena samotného kotle je 80-100.000 Kč.  Plně automatické kotle si samy zapálí, dávkují pelety ze zásobníku, mají vlastní čištění a odpopelnění. Dokážou udržet v domě stabilní teplotu, kterou si můžete regulovat na dálku mobilem či z počítače.

Chystáte se topit jen peletami a máte v domě dost prostoru na výstavbu sila? Ideální! Je dobré na něj pamatovat už při přestavbě stávající kotelny. Ideální velikost sila pro běžný rodinný dům na jednu topnou sezonu je na 4-5 t/10m3. Počáteční investice budou sice vyšší, z dlouhodobého hlediska ale ušetříte. Nebudete platit za zbytečné obaly což při cisternových závozech za volně ložené pelety, foukané přímo do zásobníku, dělá úsporu za jednu topnou sezonu zhruba 3000-4000 Kč.

Silo na pelety

Máte dostupné topné dřevo nebo chcete mít k dispozici víc zdrojů? Skvělá volba pro ty, kdo berou topení peletami jako alternativu k vytápění jiným typem pevných paliv, jsou poloautomatické kotle, které nabízejí  díky dostatečně velkému zásobníku kombinované topení. Dokážou kombinovat ruční i automatické přikládání. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která začíná cca na 130.000 Kč.

Topení tuhými palivy

Na co pamatovat při výběru správného kotle?

  • Důležitá je možnost servisu a náhradních dílů (tak jako u všech spotřebičů).

  • Na stránkách Česká peleta najdete kvalifikované topenáře pro dotace a revize kotlehttp://www.topenaridotace.cz/

  • Waldera řadu let spolupracuje s topenářskou firmou Kačírek. Ta zajišťuje poradenství a instalace kotlů Atmos hlavně ve Středočeském kraji https://www.kacirek.cz/.

  • Pokud hledáte spolehlivé profesionály ve Zlínském kraji, přímo v blízkosti naší výroby můžeme doporučit firmu JT Potos. Pomůže Vám v oblasti poradenství vhodného topného zdroje, zajišťují poradenství v oblasti vyřízení kotlíkové dotace, či Zelené úsporám, včetně realizace  a výměny kotle. http://www.potos.cz/

  • Toužíte po rakouské kvalitě nebo řešíte větší instalace? Správnou volbou by pro Vás mohly být kotle od firmy Fröling. https://www.froling.cz/

  • Spolehlivý bezproblémový provoz Vám zajistí i rakouské kotle za skoro českou cenu od firmy EasyPell. Obraťte se na pana Davida Kehma,Tel. +420 775 990 280, E-mail: info@vytapenipeletami.cz. https://www.easypell.com/cs/

  • Firma OPOP z Valašského Meziříčí se může pochlubit bohatou sítí servisních techniků po celé ČR a tradicí od roku 1959. https://www.opop.cz/montazni--servisni-firmy

  • Rodinná česká firma ATMOS s tradicí od roku 1935 je nejen jedním z největších českých, ale i evropských  výrobců kotlů. Zajímavostí je, že firma byla v počátcích svého působení zaměřená na zplynovací pohonné jednotky pro auta a lodě.I tady získáte snadný přehled o montáži, servisu i náhradních dílech. https://www.atmos.eu/technici-a-topenari/

  • Podívejte se na další užitečné tipy pro výběr kotle.

Po výměně kotle v domě či bytě je velmi důležité nezapomenout na kontrolu pojištění nemovitosti. Tato modernizace vytápěcího systému může mít vliv na hodnotu nemovitosti, bezpečnost a energetickou účinnost, což jsou aspekty, které pojišťovny často zohledňují při stanovení pojistného.

Přejeme Vám, ať pro svůj domov najdete ten nejlepší kotel i díky našim tipům!

Tip: Ekonomicky můžete topit i s briketami

 

 

 

 

 

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.