Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Ušetřete s briketami i peletami

Ušetřete s briketami i peletami

Věděli jste, že prodej kotlů na biomasu u nás už převýšil počet prodaných kotlů na uhlí? Není divu, stále více lidí  si totiž uvědomuje, že topení obnovitelnými zdroji, jako jsou dřevní brikety či pelety, má ve srovnání s uhlím spoustu výhod.

Pojem biomasa zahrnuje také klasické palivové dříví, které je stále nejlevnějším zdrojem tepla pro rodinný dům. Nízká cena je ale draze vykoupena nevýhodami – nutností dlouhodobého uskladnění kvůli vysušení dřeva alespoň na 20 % vlhkosti či náročnou manipulací při topení. Vidina úspory ve srovnání s dřevními briketami či peletami je i při nižším komfortu pro některé lidi stále lákavá.

Další tradiční palivo – uhlí – už není o tolik levnější než dřevní brikety. Palivové brikety tedy mohou klidně posloužit jako čistší náhrada za hnědé uhlí. Pro jejich maximálně efektivní využití je nutné použít moderní dřevozplynující kotel. Díky jeho vysoké účinnosti dosáhnete stejných ročních nákladů jako při topení uhlím ve starém kotli.

Ve srovnání s peletami při nákupu uhlí ušetříte v průměru 20 %. Vyplatí se vám tahle úspora i za cenu pracného skládání uhlí a všudypřítomného uhelného prachu? Na to si každý musí odpovědět sám. Pelety díky automatizaci představují ve srovnání s levnějšími palivy nesrovnatelně pohodlnější způsob vytápění za výhodnou cenu. Pelety jsou komfortní cenově přijatelnou variantou pro neplynofikované obce. Další paliva, která také nabízejí  komfortní obsluhu, tedy plyn, elektřina či topný olej, jsou většinou dražší.

Pro vaši představu porovnáme spotřebu různých paliv na vzorovém příkladu. Průměrný rodinný dům v ČR má tepelnou ztrátu okolo 60 GJ za rok. Při výhřevnosti dřevních briket a pelet 18 MJ/kg bude tudíž na rok potřeba 3333 kg, což vychází na 17 300 Kč za brikety a 20 600 Kč za pelety. Za palivové dříví, které poskytne srovnatelné množství tepla, zaplatíte 14 000 Kč, hnědé uhlí vás přijde asi na 17 400 Kč. Za vytápění stejného domu plynem dáte jako za pelety nebo víc a topení elektřinou vyjde na bezmála 29 000 Kč, tedy o 40 % dráž než pelety! Navíc při nákupu pelet a briket můžete využít letní slevy, kdy při nákupu mimo topnou sezónu ušetříte dalších až 20 % ceny briket nebo pele!

Co jsou to pelety a jaké jsou jejich výhody? Pelety jsou malé dřevěné válečky, které vyrábějí dřevařské podniky, jako je Waldera, lisováním z čistých pilin. Zajímavostí je, že jich v ČR vyrobíme šestkrát více, než spotřebujeme. Naše země je ve výrobě pelet zcela soběstačná, tento zdroj energie tudíž nemusíme dovážet. Pelety díky použití automatických kotlů nabízejí pohodlí srovnatelné s plynem či elektřinou. Díky výhodné ceně paliva se investice do kotle na pelety vrátí zpravidla do pěti let.

Koupit pelety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.