Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Kdy je nejlepší čas na koupi pelet v roce 2023?

Kdy je nejlepší čas na koupi pelet v roce 2023?

Poslední roky působí situace na trhu paliv chaoticky, a to nejen díky tendenci turbulentních nárůstů cen, ale i v ohledu na rozcházející se predikce cen energií a paliv na další sezónu. Situaci nepřidávají na klidu ani často přehnané titulky v novinách nebo televizních vysíláních. Přitom právě ke konci stávající topné sezóny narůstá počet dotazů, kdy je nejlepší čas na paliv v roce 2023. V následujících řádcích vám napovíme, kdy je nejlepší čas na koupit pelet v roce 2023.
Čím bylo způsobeno turbulentní zdražení pelet v minulém roce?
 

První polovina roku 2022 se nesla v duchu energetické krize, jež se odrazila ve všech odvětvích. Nejen, že rostly náklady na výrobu,či obalové materiály, ale i vznikla i panika na trzích, což vedlo k postupnému růstu cen základních surovin a cena dřevěných pelet tak na podzim překročila své historické maximum, kdy cena pelet vzrostla až 15 Kč/kg.


Kdo si tedy nenakoupil s předstihem si v roce 2022 výrazně za teplo z peletového vytápění připlatil. Na základě řady ekonomických a energetických predikcí pak bylo zřejmé, že není vhodná doba pro nákup pelet na více jak jednu sezónu dopředu. Očekával se totiž aspoň mírný pokles cen, který je při nástupu jarního počasí každoročním pravidlem.


Dřevěné pelety však zlevnily dříve a mnohem více než odhadovala původní prognóza. Nakonec tak vyhrocená nestabilní situace s peletami trvala pouze 4 měsíce a zasáhla pouze domácnosti, které se nepředzásobili již na jaře. Ačkoli dřevěné pelety zlevnily více než se čekalo, nelze očekávat, že by se jejich cena ustálila na stejné nebo nižší úrovni, než byla jejich cena na počátku roku 2022. Zvýšené náklady na výrobu a další již výše zmíněné faktory se ve finální ceně prostě musí projevit mírným meziročním zdražením.


Proč přišlo zlevnění dříve, než se čekalo a vyplatí se využít tohoto propadu cen?


Už od února začaly ceny dřevěných pelet na trhu padat a v březnu jejich cena klesla až na 8,9 Kč za kilogram. Aby se situace z druhé poloviny loňského roku neopakovala, není tak vhodné s jejich nákupem příliš dlouho vyčkávat, na čemž se shoduje většina prodejců. „Pelety startují jarní akce tento rok už o něco dříve, a to v březnu–dubnu. S nastupujícím létem bývají dodávky více komplikované, spoustu lidí je na dovolené, závozy tak nejdou efektivně plánovat. Proto nejvhodnější termín pro objednání je březen–duben, tak aby se většina objednávek stihla zavézt před prázdninami a zákazníci, tak stihli mít jistou zásobu za výhodnější peníze. Přelom léta/podzimu jdou ceny směrem nahoru a prodlužuje se i termín dodání, nenechávejte tak objednávky na poslední chvíli“, radí ve Waldeře.


Dalším faktorem, který cenu v létě a na podzim u většiny paliv negativně ovlivňuje je právě zvýšená poptávka po surovinách na výrobu.Nejen včasným nákupem ušetříte, cenu sníží i správně zvolená přeprava
Dopravit lze dřevěné pelety cisternou nebo na paletách, kde je složeno 70 kusů 15kilogramových sáčků. Dřevěné pelety dopravované cisternou jsou skvělým řešením, pokud mají být peletky přímo nafoukány do zásobníku v suchém sklepě nebo do sila. V těchto případech lze spolu s automatizovaným kotlem dosáhnout bezobslužného vytápění obdobně jako je tomu u zemního plynu nebo elektřiny. Navíc je zde díky absenci obalových materiálů dosahuje cena za kilogram ještě nižší.

V případě, že nemáte možnost udržet dřevěné pelety v suchém prostředí dlouhodobě je možné využít i zmíněných baleních. Ty vám složíme pomocí našeho terénního vozíku, který vždy vozíme opravdu kdekoli.
Dřevěné pelety jsou stále výhodnější než jiné oblíbené zdroje pro vytápění.

Ceny zemního plynu, elektrické energie, ale i hnědého uhlí se stále drží velmi vysoko, a to i přes vládní zastropování cen u některých komodit. Vytápění dřevěnými peletami vám tak může ušetřit nemalé peníze.
Abyste dosáhli maximální efektivity při vytápění je potřeba používat pouze kvalitní dřevěné pelety s označením EN plusA1.

Tato certifikace vám zaručí, že pro dosažení požadované teploty nespálíte zbytečně příliš mnoho pelet.


I přes neustále proměny cen energií na trhu lze odhadnout, že náklady na vytápění s peletami je stejně úsporné jako při vytápění tepelným čerpadlem. Na druhou stranu počáteční investice při pořízení automatického kotle na peletky je znatelně nižší než u tepelného čerpadla a totéž je možné říci i o následných nákladech na údržbu.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.