Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Není uhlí, pelety, zelenina ani lyže

Není uhlí, pelety, zelenina ani lyže

Průběh zimy dává uživatelům pelet a uhlí lekci z plánování.

V posledních dnech se bojím zvednout telefon. Na druhé straně je většinou naštvaný zákazník, kterému chybí pelety do konce topné sezóny nebo obchodník, na kterého zase tlačí jeho zákazníci, aby nějaké pelety sehnal.

Je komické, jak té naší bohaté společnosti stačí mírně chladnější podzim, normální leden a rázem vše, co má něco společného se zimou, není k dispozici.

Ať je to palivo, zelenina v obchodech anebo lyže. A důvod? Se zimou už nikdo vlastně nepočítá, natož aby se lidé zajímali o fyzikální souvislosti věcí, které užívají.

Tak se stane, že dvě mírné zimy odnaučí zákazníky obezřetnosti a ti kupují palivo jen, když ve skladu zbývájí poslední kila. Obchodníci se naučili místo předzásobení spekulovat, že v zimě koupí pelety od nějakého zoufalého výrobce za spotovou cenu.

Pelety Waldera.

A tak zatímco spotřeba tepla v domácnostech s každým stupněm pod nulou roste geometrickou řadou, výkon pil a peletáren trvale klesá a palivo zákonitě chybí. Kmen právě vytěženého stromu se dá nyní řezat jen výrazně pomalejší rychlostí a to, co je zmrzlé na kost vůbec.

Tak se nejdřív v lese sníží těžby, když se auta pro sníh nedostanou ke kulatině, na pile nefunguje v mínus patnácti stupních odkornění, a když už ten kmen dostanete do haly, musíte řezat jen velmi pomalu, aby to vůbec bylo k něčemu.

Zákonitě vzniká řádově méně piliny v reálném čase, navíc pily ji spotřebují ohromné množství na vlastní vytápění. Naše peletárna normálně vyrobí až 18 kamionů pelet týdně a nyní sotva osm. A tak jsou na tom všichni výrobci, obchodníci a malí výrobci nemají na prodej nic. Skladové zásoby peletáři po minulých zkušenostech s trhem prodali do Vánoc.

Zlepšení? Nejdříve za dva měsíce, muselo by být dlouhodobě i v noci nad nulou, aby vytěžené hromady dřeva povolily a daly se řezat standardním výkonem. Potřebujete koupit 1-2 tuny pelet do konce topné sezóny? Připravte se na vysokou cenu a u malých prodejců i na čekací dobu. Ale u nás aspoň nedostatek pelet zákazníci ještě nepocítili, a i když nemá konkurence, snažíme se pomoci.

Uhlí? To samé, tříděný ořech pro automatické kotle vzniká jen jako druhotný produkt při dodávce uhlí do elektráren, jakmile se zásoby z léta dostanou na nulu, není kde pro zvýšenou spotřebu domácností brát.

Všimli jste si, kolik stojí zelenina v obchodě, pokud tam vůbec nějaká je? Kilo ledového salátu 80 Kč, cukety - nejsou....

Lyže putují z Číny kontejnerem na prodejnu i tři měsíce, zkuste si teď nějaké nové koupit, překvapivě lidé v zimě lyžují!

Tak doufám, že tahle malá lekce, kdy palivo je v zimě výrazně dražší kvůli vysokým výrobním nákladům a nedostupné, pomůže znormálnění chování zákazníků. A nebude mi za rok zase volat školník, že nemá čím topit a tvářit se, že je to můj problém.

A to nemluvím o tom, že jen někteří výrobci pelet upřednostňují domácí zákazníky před aktuálně výnosnějším exportem, do Rakouska či Německa lze nyní dodávat neomezené množství pelet či briket.

Topíte-li nerostem či přírodním palivem, respektujte fyzikální souvislosti, pelety na jaře jsou levnější o desítky procent, kvalitnější, v klidu dostupné!

 

Hezký zbytek zimy

Marek Řebíček

Koupit pelety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.