Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Cena pelet se neřídí cenou levného kůrovcového dřeva

Cena pelet se neřídí cenou levného kůrovcového dřeva

O kůrovcových kalamitách slýcháme poslední dobou často. Média mají za úkol informovat, což dělají - souvislosti si ale musíte domyslet sami. 

Levné lesní dřevo napadené kůrovcem cenu pelet nijak zásadně neovlivňuje. To ale nemění nic na tom, že nejlepší doba k nákupu zásob pelet nebo briket, je z celého roku právě teď - do konce května. Vysvětlíme, proč.

Situace s kůrovcem, levným lesním dřevem a konečnou cenou pelet je složitější, než se na první pohled zdá. Selský rozum “dá”, že rozemlít celé stromy na třísky je barbarské. Napadené dřevo může posloužit jako řezivo nižší kvality nebo papírenská štěpka. Nadrtit ho je energeticky velmi náročné a ani finančně se to nevyplatí.

Pelety jsou skutečně ekologické palivo jen díky tomu, že celá Evropa dodržuje jeden jednoduchý princip: peletuje se jen odpad přirozeně vzniklý(!) při řezání a hoblování dřeva.

Kromě toho, domácí pily řezaly díky poptávce ze stavebnictví na plný výkon dávno před kůrovcovou kalamitou - víc odpadu (piliny, která je surovinou pro výrobu pelet) z nich zkrátka žádným způsobem nevymáčknete. A navíc v Čechách nemáme kapacitu pro pořezání ani poloviny naší běžné těžby. Kůrovec způsobí jen to, že vyvezeme další nezpracované dřevo do sousedních zemí.

K odběratelům piliny patří vedle peletářů a briketářů cihelny, výrobci nábytkových desek apod., takže o výsledné ceně základní suroviny (a tím i o koncové ceně pelet) rozhoduje víc než kůrovec poptávka široké skupiny zpracovatelů.

No, a teď už to víte. Co vám ale chceme připomenout je to, že nejlevněji nakoupíte pelety a brikety teď. Jarní akce a velké slevy u výrobců končí obvykle s posledním květnovým dnem. Takže máte ještě pár dní na to dokázat, že “máj je lásky čas” - že máte rádi sebe i své peněženky, a proto si zásoby nakoupíte ve chvíli, kdy je to pro vás nejlepší.

Koupit pelety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.