Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Pelety v kotelně i ve stáji

Pelety v kotelně i ve stáji

Koňská farma Ptýrov leží nedaleko  Mnichova Hradiště. Na první pohled působí jako luxusní soukromá rezidence, až se člověk bojí vstoupit. 

Pak si ale všimnete dětského hřiště a restaurace a pochopíte, že kromě profesionálních jezdců parkuru jsou zde otevření i běžným výletníkům. Farma Ptýrov začínala jako sportovní areál. Psal se rok 2000 a Vladimír Bednář, podnikatel zabývající se úpravou vody a cisternovou přepravou, udělal krok od koníčku ke koním - a ke splnění jednoho svého snu. Nebylo to přes noc, ale z rozpadlého zemědělského areálu se starým teletníkem vybudoval jedinečné zázemí pro mezinárodní sportovní koňské závody.

Stovky lidí každý víkend, tisíce na závody

V Ptýrově se pravidelně skáče mistrovství České republiky v parkuru, konají se tady i speciální noční skokové závody. Někdy přijede i pět tisíc návštěvníků na jediný den! I když se zrovna nekonají závody, farma je stále v obležení”: za pěkného počasí sem běžně zavítá na 300 lidí z blízkého i vzdáleného okolí. Na výlet, nebo jen tak na kole.

Kromě koní je sem láká skvělá restaurace, za kterou se vracejí, vstřícnost k dětem i milá obsluha. Zázemí pro veřejnost funguje od roku 2008 a zahrnuje i penzion. Pokud se vám tu líbí, je to příjemné místo pro oslavu, svatbu i týdenní pobyt.

Ptýrov je prima výchozí bod pro výlety do okolí, kde najdete hrady, zámky nebo automobilové Škoda Muzeum. Po výletě vám nabídne klidné zátiší s dobrým jídlem a posezením v přírodě. 

Závodnice a kůň

Přirozené, jako třídit odpad

Farma budí sympatie viditelnou snahou o soběstačnost a odpovědnost k životnímu prostředí. Není to fáze: odpovědnost se projevuje v bezprostředním okolí. Okolní louky jsou zdrojem senáže pro krmení koní, koňský hnůj se zpětně používá pro hnojení.

V takovém prostředí logicky narazíte i na ekologické vytápění. Pelety jsou v kotelně jako všude jinde, ale překvapivě je najdete i ve stájích - ve slámové podobě tu slouží jako podestýlka, alternativa k pilinám nebo balíkové slámě.

Proč topí dřevními peletami? Michal Pšenko, který se o areál stará, se nad takovou otázkou jen pobaveně usměje: „Jak jinak bychom mohli celý areál vytopit? Používání pelet je pro nás stejně přirozené, jako správné třídění odpadu. Zapadá to do našeho vnímání životního prostředí a odpovídá naší snaze o šetrné chování.“

Bezstarostná jízda (na pelety)

Automatický kotel na pelety Atmos s výkonem 50 kW vytápí penzion, restauraci i administrativní zázemí. Proč Atmos? Vyrábí se kousek odtud, v Bělé pod Bezdězem. Fungujeme lokálně, no ne?
Kotelna je na dvoře domu, stejně jako venkovní komín z nerezu, zásobník na pelety “bydlí” v podkroví penzionu. Cisterna Waldery sem jednorázově zaváží čtyři tuny pelet, celoroční spotřeba je kolem 30 tun.

„Ze začátku jsme brali pelety od různých výrobců, ale často jsme řešili poruchy kotle. Pak jsme přešli na kvalitní certifikované pelety a od té doby to funguje skvěle,“ říká Michal Pšenko.
K tomu můžeme dodat jen jedno: když jste spokojení vy, pak jsme i my. 

 

Více o peletách

 

Stáje

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.