Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Horská dráha cen pelet a briket

Horská dráha cen pelet a briket

Jarní ceny dřevních pelet a briket spadly na rekordně nízkou úroveň, skvělá zpráva. Ta špatná je, že jen na velmi krátkou dobu a v zimě jich klidně může být v Evropě nedostatek.

Na úvod vás chci ujistit, že v Čechách bude pelet dost, vyrábíme jich skoro 4x více než spotřebujeme, a i kdyby se výroba pelet a výroba briket propadla na polovinu, bude čím topit.

Celoevropsky už to tak jednoduché není, trhy jsou běžně propojeny a největší spotřebitel pelet - Itálie - je zcela závislý na dodávkách zejména z Německa a Rakouska. V Itálii je v provozu skoro 2,5 mil. zařízení na pelety, většinou interiérových kamen. Pro ty je nutné dovézt 90 % pelet, které ročně spálí.

Současná zdravotní krize se pomalu přesune do krize ekonomické. Když zastaví výrobu automobilky, pily zabývající se výrobou palet a dřevěných obalů nemají kam dodávat. Když se zastaví či odloží realizace velkých staveb, nemáte kam dodat stavební řezivo ani šalovací desky. Když budou mít lidé méně peněz, přesunou zakázku u místního truhláře na pergolu na příští rok a ten si nekoupí materiál. Příkladů najdete sami asi mnohem více.

Rakouská asociace pilařského průmyslu očekává v důsledku epidemické krize snížení produkce pil o 30 až 60 %. A to jednoznačně ovlivní dodávku surovin pro výrobu pelet. Díky dobré dostupnosti kulatiny u nás, kvůli masivnímu poškození smrkových lesů kůrovcem, není omezení pil v Čechách zatím tak zásadní jako v zahraničí, ale časem přijde.

Od léta bude cena stoupat

V současné době je v Evropě rozhodně dostatečná nabídka pelet za skvělé ceny, a to i pro vývoz. Z dnešního pohledu se také zdá pravděpodobné, že letošní domácí spotřeba pelet a briket v Rakousku i Německu, která nás zásadně ovlivňují, bude vykryta. Ale jak bude zesilovat poptávka z Itálie v průběhu léta a současně klesat výroba pelet u nás a ve střední Evropě, bude se logicky zvedat cena pelet i cena briket

Z globálního pohledu tedy nebude pelet a briket při výpadku pilařů v Evropě přebytek, spíš nedostatek a jejich cena během léta začne stoupat. Klidně se může stát, že se v zimě vyšplháme k 7 Kč/kg vč. DPH za peletu v sáčku včetně dopravy k zákazníkovi. Tedy ačkoliv by mírná zima mohla svádět k závěru, že není kam spěchat a ceny možná ještě klesnou, opak je pravdou.

Víc než kdy jindy se zákazníkům vyplatí nakoupit palivo hned na jaře na celou seźonu. A v zimě se hřát i svým dobrým rozhodnutím.

Přeji vám hodně zdraví a vytrvalosti projít obtížnou zkouškou,
Marek Řebíček, ředitel

Objednat pelety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.