Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

I v Praze se topí peletami!

I v Praze se topí peletami!

Tedy ono se jedná o rodinný dům na severovýchodním okraji ve Vinoři, charakterem spíš vesnici, ale nejblíže centra zavážíme cisternou i usedlost v Dejvicích.

Ve Vinoři hoří pelety už 10 let, kdy zde byla jako náhrada plynového kotle instalován 25 kW automat na pelety Verner se zapalováním, odpopelněním, silo na pelety a doprava ze sila až do kotle. Kotel je doplněn o akumulační nádobu.

Tehdy šlo o ekonomické rozhodnutí, náklady na vytápění 200 let starého domu zemním plynem se pohybovaly přes 70 tisíc Kč ročně. Dnes by rozhodnutí tak jednoduché nebylo, plyn je díky poklesu světových cen aktuálně dražší jen o cca 15 % a při menší spotřebě se investice do peletového kotle vrátí za docela dlouhou dobu. Původně se vytápěla podlahová plocha domu okolo 160 m2 s původními okny a nezateplenýni stropy. Spotřeba pelet činila ročně cca 7 tun.

Postupně došlo ke kompletní rekonstrukci domu na dvougenerační, tedy k dostavbě bytu v podkroví, výměně oken a topných těles, původní kotelna i peletový zdroj zůstal zachován. Nyní se vytápí okolo 250 m2 a spotřeba zůstala stejná, cisterna doveze jednou ročně 7 t pelet a provoz je plně automatický.

Pro skladování pelet se využila původní uhelna ve sklepě. Obyvatelé se sice z počátku báli vlhkosti ve sklepě, jedná se o starý neizolovaný pískovcový dům, ale stačilo na zdi a podlahu sklepa dát střešní latě a na ně OSB desky. Tak pelety neleží přímo na zdi, mohou se koupit hned na jaře za akční cenu a jsou celý rok bez problémů v suchu. 

Foukání pelet

To je mimochodem nejjednodušší způsob, jak připravit starý sklad na uhlí či dřevo na dodávku pelet cisternou i bez podávání do kotle. Uspoříte na ceně za kilo, nemusíte se vláčet s plastovými pytli a řešit jejich odnos do kontejneru s plasty. Přiložíte jednou týdně, klidně kýblem.

Silo na pelety ve Vinoři má netypicky rovné dno a vynášecí šnek musel být umístěn na jednu stranu, sešikmení by znamenalo zásadní omezení kapacity skladu a to nikdo nechtěl. Je tedy nutné po spotřebování cca 2/3 pelet do sila vstoupit a lopatou přihrnout zbytek paliva ke šneku, ale to je otázka půl hodiny práce.

Cisterna fouká pelety asi na 15 m, prach se odsává pomocí ventilátoru, k tomu je potřeba zásuvka na 230 V. Staré zauhlovací okno dostalo plechový kryt, dvě hasičské koncovky a krátké odpadní KG potrubí do sila. Vždy se fouká nejdřív jednou trubkou, pak se hadice s odtahem vymění a silo se doplní druhým vstupem. 

Cisterna Waldera

Včetně montáže sila a nové vložky komínu trvala instalace nového kotle cca tři dny a provoz je fakticky bez poruch. Čištění zvládnou majitelé jednou za sezonu sami, pomocí průmyslového vysavače kotel kompletně vysají včetně výměníku spalin.

Jednou ročně také vynesou popel z kotle. Nevěříte? Z dobrých pelet jako od Waldery je asi 0,4 % popela, při 7 tunách je to cca 28 kg za rok. Majitelé přiznávají, že jsou trochu línější, vždy externí popelník zkontrolují, trochu popel udusají pohrabáčem a opravdu až po sezóně ty dvě kazety jemného popela vynesou na kompost.

Cisterna Waldera

Dům obývá mladá rodina se dvěma dětmi a pár seniorů, zejména pro ně je bezstarostný provoz vytápění klíčový. Náklady na vytápění jsou pak do 20.000 Kč na domácnost ročně, to jde ne?

Jaké jsou pro obyvatele největší benefity zvoleného řešení vedle ceny za palivo? Neztratili pohodu, kterou měli s plynem, topení je zcela bezobslužné, pelety zaváží jednou ročně cisterna, kotel se řídí jen termostaty v jednotlivých bytech. Senioři neřeší odjezd na víkend či návrat z dovolené. To je vlastně společné pro všechny lidí, co se pro pelety rozhodnou, zejména u přechodu z uhlí a dřeva vždy na prvním místě rozhodl komfort vytápění.

Více o peletách

 

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.