Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Se silem - více sil a levnější pelety

Se silem - více sil a levnější pelety

Pokud uvažujete o topení dřevěnými peletami či je už používáte balené v sáčcích a přemýšlíte o plné automatizaci topení, je dodávka pelet cisternou ta nejracionálnější volba. 

Ušetříte asi 10 % z ceny paliva, chováte se šetrně, protože neprodukujete žádné plastové obaly a nemusíte ani řešit manipulaci s běžně sáčkovanými peletami.

Dodávka cisternou má svá technická pravidla

Cisterna na pelety je speciální automobil, který má třeba oproti cementovému návěsu cejchovaný vážní systém a máte tedy jistotu, kolik tun pelet jste přesně nakoupili. Dále má odsávací systém pro transportní vzduch ze sila, který zabraňuje tomu, aby se vám do domu dostal nežádoucí prach. Foukání je velmi šetrné, protože používá velké množství vzduchu díky dmychadlu, ale při minimálním tlaku, takže pelety neničí.
Samotné cisterny se naloží ze zásobníků za pár desítek minut v peletárnách. Pelety do nich jdou absolutně čisté, jakýkoliv prach se z nich při nakládce odloučí.

Cisterna na pelety

Zajedeme skoro všude

Dopravně je výhodné, když cisterny operují do 100 km od nakládek a pak už se doprava může nepříjemně prodražit a konečná cena pelet tak může být vyšší než čekáte. To lze ale jednoduše ověřit u nás na webu, kde po zadání PSČ vidíte konečnou cenu pelet.

Tak, pelety jsou objednány a cisterna naložena, míříme k vám. Může se stát, že vám budou naše kolegyně či řidiči volat, když na mapě uvidí, že bydlíte třeba na kraji lesa. Cisterny jsou totiž vysoké 4 m a plné váží okolo 30 t, potřebujeme tedy předem vědět, zda nás nezastaví větve okolo cesty nebo mostek přes potok. V zimě si pomůžeme na ledu řetězy, ale prorážet závěje neumíme a nikdy umět nebudeme.

Koupit pelety

 

Jak se dostanou pelet do vašeho sila

Pelety se foukají hadicemi o průměru 10 cm a optimální délka foukání je do 20 m, pak je to rychlé a nejšetrnější k samotným granulím pelet. Můžeme pelety nafoukat na delší vzdálenost, ale pak musí hadice tvořit přímku až do sila na pelety, žádné ostré zatáčky nejsou žádoucí. Na druhou stranu lze pelety dobře nafoukat na půdu, jen budeme potřebovat třeba žebřík a lehce pomoct s hadicí, pokud se trubka, na kterou se napojíme, nachází dva metry vysoko nad terénem.

Foukání pelet.

Abychom byli schopni se napojit k vašemu silu hadicí cisterny, je potřeba mít na sile či obvodu domu hasičskou koncovku tzv. typ A o průměru 100 mm. Rádi vám jí případně dodáme, nebo zkuste místní kontakty, u dobrovolných hasičů byste měli uspět. Respektive potřebujete dva kusy, na druhou se napojíme s naším odsavačem a ten u vás zapojíme do elektrické zásuvky 230 V. Odsavač je takový větší ventilátor na vozíku s hadicí a externím pytlem, který zachytí prach, který se pohybem pelet hadicemi prostě vždy lehce vytvoří.
Pokud by bylo plnící potrubí do sila delší než přes zeď, je potřeba ho uzemnit. V případě plastových trubek pomocí vloženého ocelového lanka, které se standardně spojí se zemnícím bodem a tím se vyvarujete vzniku statické elektřiny, která není u foukání žádoucí.Silo na pelety

Koupit pelety

Silo není pouze pro velké domy

Mylný je dojem, že musíte mít velký sklep se speciálním zásobníkem, abychom vám mohli pelety cisternou dodat. Jako základ vám stačí prostor velikosti malé sklepní kóje, třeba bývalé uhelny, přepažený i OSB deskami a okénko či trubka ve zdi na plnění. Řada našich zákazníků tak začínala, měla pelety bezpracně na hromadě a jednou za týden přiložila kýblem do zásobníku kotle. Výhodou je i tak nižší cena pelet asi o 500 Kč/t a žádné obaly. Případně na našem webu najdete jak návody na stavbu sil pro profesionály či příklady, jak to to udělat svépomocí.

Foukání do sila

 

Z hlediska kapacity počítejte, že 1m3 prostoru je okolo 600 kg pelet. Vyplatí se vám silo na celoroční spotřebu, respektive pokud spálíte za sezonu 2,5 t pelet a máte prostor, postavte rovnou silo na 5 t. Nakupujte za lepší cenu jednou za dva roky, peletám se bez přímého kontaktu s vodou nic nestane.

Než zmáčkneme “start”

Na začátku plnění sila by se měl řidič či vy přesvědčit, že je vypnutý kotel, uzavřené vstupy do sila a zejména, že v sile nejsou nebezpečné věci jako třeba nechráněné osvětlení či zeď s opadávající omítkou přímo proti plnící trubce.

Samotné foukání pelet trvá okolo půl hodiny, na displeji můžete sledovat přibývající kila a řidič vám pak vytiskne protokol o vážení. Platit můžete v našich autech i kartou a tedy u vás strávíme jednou za rok čas asi tak na vypití dobré kávy s našimi kolegy. I když s řadou zákazníků se už známe tak dobře, že u plnění sila ani nejsou a vážní lístek jim hodíme do schránky.

Kdybyste potřebovali poradit stavte se u nás v sídle, volejte, a nebo k vám můžeme nasměrovat našeho řidiče, až pojede okolo a ten vám poradí podle dispozic vašeho domova.

 

Jak si postavit silo

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.