Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Přehlížená obří díra českého topenářství

Přehlížená obří díra českého topenářství

Výroba dřevěných pelet v Česku trvale roste, v loňském roce dosáhla hranice půl milionu tun. Impozantní rozvoj domácí produkce však naráží na enormní závislost na exportu dřevěných pelet zejména do Itálie a nedostatek domácích peletových instalací. 

Čeští spotřebitelé totiž z místní výroby využijí jen čtvrtinu produkce. Přesto ve Waldeře tvrdíme, že do tří let s exportem z valašské výroby skončíme, kvůli vyšší poptávce na tuzemském trhu, která bude narůstat s blížícím se zákazem starých kotlů. Termín zákazu starých kotlů byl posunut z 1. září 2022 na 1. září 2024.

V minulých letech kontinuálně rostla u českých dřevařů míra využití dřevních pilin jako ušlechtilého paliva ve formě dřevěných pelet pro domácnosti či menší teplárenské instalace. Doposud byly tahouny oboru pily vlastněné rakouskými koncerny, teprve z odstupu je následovali střední čeští výrobci, jako je Waldera s kapacitou 30 tisíc tun ročně.

Situace u českých spotřebitelů je oproti zahraničí výrazně odlišná. U nás pelety nenahrazují topný olej, ale kolem jednoho milionu tun hnědého uhlí, který dnes spotřebovávají domácnosti a menší výtopny. Pro takové zákazníky je přechod na pelety naprosto přirozenou volbou změny: jedná se o podobné tuhé palivo, kdy postačuje výměna kotle. Přechod kromě přínosu ekologického přináší také zásadní zlepšení automatizace topení, komfortu dodávky a čistoty.  Téměř 300 tisíc českých domácností se změnou kotle otálí a už dnes je jisté, že se výměna všech kotlů nestihne. I to se podepisuje na vývoji domácí spotřeby pelet, která se pohybuje jen lehce přes 100 tisíc tun ročně.

Vyměnit takové množství tepelné techniky je zcela mimo možnosti stávajících topenářských firem. V médiích prezentované oborové start-upy se zaměřují jen na nejjednodušší výměny plynových kotlů za nové a instalace tepelných čerpadel typu vzduch-voda, která jsou řešením pro omezené množství vesnických domů. A tak tři čtvrtiny českých pelet nejvyšší kvality jsou zatím u výrobců zabaleny, naloženy na paletách na kamiony a odvezeny více než 1000 kilometrů na jih, k největšímu konzumentovi pelet. Itálie si totiž oblíbila malá peletová kamna a stala se šampionem v evropské spotřebě.

Přitom úroveň obsluhy českých zákazníků je v evropském srovnání nevídaná. Reaguje na odlišný způsob, jakým se pelety v Česku nakupují. Zatímco italský zákazník si koupí menší množství v pytlích a pravidelně sám dokupuje, v Česku zákazníci požadují dovoz velkého množství, a pokud možno zavezení až do skladu. Například ve Waldeře pro rozvoz paletového zboží používáme nákladní automobily s terénními manipulátory, které dovezou palety až do skladu či přístřešku. Větší zákazníky obsluhují cisterny, jež pelety nafoukají během pár minut do sil u škol, hotelů či firem, odkud si je už automaticky odebírají kotle. E-shopy s palivy nabízejí doručení menší palety pelet pomocí aut České pošty.

Obrovská výzva pro topenářský sektor − vyměnit stovky tisíc kotlů a nabídnout stabilitu, komfort a nezávislost v topení − zůstává zatím nevyslyšena. Přitom jde o bod zlomu. Milion Čechů a v našem případě i stovky tisíc Slováků na západě země žijí v obcích bez plynu. Řada z nich používá pro svoje vytápění staré uhelné kotle a musí během několika let změnit vytápění. Jistě, je tu silná konkurence tepelných čerpadel, ale řada zákazníků zvolí raději kombinaci kotle na dřevo a pelety, která jim umožňuje dobře využít zbytky ze zahrad či z lesa.

A tak si troufáme tvrdit, že domácí spotřeba pelet stoupne v následujících šesti letech na trojnásobek. Díky našemu propojení lokální těžby, pilařského zpracování, výroby pelet a vlastní distribuce až do domu, včetně e-shopu, budeme první, kdo s exportem po kamionech skončí. Budeme dodávat 100 procent vlastní výroby koncovým zákazníkům v Česku, západním Slovensku a Dolním Rakousku.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.