Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Výměna starého kotle za nový peletový v rámci kotlíkové dotace

Výměna starého kotle za nový peletový v rámci kotlíkové dotace

U nevyhovujících kotlů na pevná paliva třídy 1, 2 případně nezatříděných se lhůta výměny prodloužila o dva roky, to znamená do srpna 2024. Odklad o dva roky se ale vztahuje jen na domácnosti v rodinných a bytových domech. Netýká se firem a státních i nestátních organizací.

Žádost vyřizovala koncem srpna i rodina z obce Poteč na Valašsku. 

S vyřízením všech povinných příloh k dotaci pomohla firma JT POTOS s.r.o., která nový peletový kotel taky instalovala. Jak taková výměna 15 let starého kotle Viadrus za nový peletový probíhala, jsme se byli podívat.

V článku se dozvíte, jak funguje kotel na pelety, jaký je jeho výkon, jak ho správně nastavit a jaká je spotřeba pelet pro běžný rodinný dům.

Vyřízení žádosti o kotlíkovou dotaci

Na úplném začátku byla důkladná příprava, výběr správného kotle, vyřízení “ předžádosti” ke kotlíkové dotaci, objednávka dřevních pelet, které bylo potřeba zajistit pro rozjezd nového kotle a vyklizení stávající kotelny. Rodina si vybrala kotel AM Licotherm 24 BIO. Tyto kotle se vyrábějí i ve variantě 42 kW, která je vhodná pro velké usedlosti nebo haly. V našem případě se jedná o starší rodinný dům sice s novými okny, ale bez zateplení, takže musíme počítat s vyšší tepelnou ztrátou, než je běžné. Konstrukce kotle je vhodná pro spalování pevných paliv, především dřevních pelet. V případě nutnosti v něm ale doplňkově zatopíte i kusovým dřevem.

Tip: Hledáte ten nejlepší peletový kotel do vašeho domu? S jeho výběrem vám pomůže podrobná recenze kotlů na pelety.

V domluvený den přestavby kotelny přijel majitel firmy osobně, a radši o 15 minut dřív. S sebou měl nespočet přepravek s materiálem, vlastní pracovní stůl se svěrákem, a v autě další dva silné pomocníky. Garáž posloužila jako dočasné útočiště a dílna. Všichni do detailu sehraní, jeden odmontovává starou topnou soustavu včetně expanzní nádoby, druhý připravuje nový kotel, třetí svařuje várné přechody kvůli přechodu ze železa na měděné trubky.

 

Schéma montáže

Sváření

Držím se za hlavu při pomyšlení, jak nový kotel AM Licotherm 24 BIO chtějí dostat přes malý otvor v kotelně nebo dokonce přes 60tky dveře, které bude nutné vysadit. To, co se zdálo naprosto nemožné včetně průchodu přes trojí dveře, ale nakonec proběhlo hladce. Pan Trčka mi mezitím popisuje, že tohle je ta z těch “snadných instalací”. Zažili instalaci, kdy museli kotel stěhovat například po točitém schodišti do suterénu rodinného domu.

Vzhledem k tomu, že nový kotel váží přes 400 kg, nejsou jeho přesuny úplně snadné.

Nový kotel

Tady se to povedlo rychle. Silní chlapi nadzvedli kotel na paletový vozík, vypodložili prahy mezi dveřmi deskami a průjezdem přes trojí dveře ho dopravili do kotelny.

Nový kotel stěhování

 

Nový kotel paletový vozík

Instalace kotle na pelety

Půl dne práce a příprav - a nový kotel je na místě! Ještě předtím se krátce stávající i nový kotel setkaly vedle sebe před domem, takže jsme mohli vidět ten rozdíl. 
15 let starý kotel je potřeba odvézt do sběrného dvora spolu s formulářem, o jaký typ kotle se jednalo. Potvrzení likvidace je povinnou přílohou k získání dotace.

 

Starý kotel

 

Další den pokračujeme zapojením regulace. Teď už chápu tu spoustu krabic a přepravek, které si pan Trčka s sebou přivezl. Vypadá to trochu jako sestrojení "časostroje".

 

Rozvod vody z kotle

Zapojení kotle

Odpoledne je instalace u konce, a my se jdeme přesvědčit, jak moc byla úspěšná. Naplníme zásobník, který pojme až 165 kg dřevních pelet.

 

Plnění peletového zásobníku

Zásobník na pelety

 

Zapneme kotel, a servisní technik provede prvotní nastavení parametrů. Bezdrátový termostat umístíme do obývacího pokoje. První zátop je třeba provést ručně. Majitel si připravil pár třísek s podpalovačem. Po rozhoření přepnul kotel do automatického režimu. Teď už stačí přiložit pelety do zásobníku aspoň jednou za týden a další zátop už nebude potřeba. Kotel se udržuje v chodu sám, dokud se velký zásobník úplně nevyprázdní. Teplotu v domě si majitel bude řídit vzdáleně pomocí pokojového termostatu.

 

Displej kotle

Jak provést zátop v kotli na pelety

PRVNÍ ZÁTOP:

První zátop je zdlouhavý, všechno se musí zkontrolovat a odladit nastavení. Seřídí se rychlost oběhových čerpadel. Technik kontroluje, jestli se bojler správně nahřívá a upozorní majitele, že kotel bude zpočátku zapáchat barvou, protože se vypaluje protikorozní nástřik uvnitř.

JAK ZATOPIT:
Nejdřív se tlačítkem na rošt kotle nahrnou pelety. Pak se šnek zastaví a pomocí podpalovače zapálíme oheň. Pro urychlení hoření ho přikrmíme několika třískami. Zapneme ventilátor do automatického režimu a počkáme cca 15 minut, než se pelety rozhoří. 
Nakonec do automatického režimu přepneme i šnek, a tím je zátop u konce. Odteď bude kotel sám přikládat podle pokynů pokojového termostatu, potažmo čidla v bojleru, které si řekne o ohřev. 
Plný zásobník vydrží 4 až 8 dní provozu, v závislosti na tom, kolik energie spotřebujeme na vytopení domu a ohřev bojleru. Při velkých mrazech budete nejspíš chodit přikládat 2× týdně, na jaře a na podzim stačí jednou za týden.

 

První zátop

Kotel hoření

 

Údržba peletového kotle

BĚŽNÁ ÚDRŽBA V SEZÓNĚ: Kotel čistíme 1× až 2× měsíčně podle intenzity topení. Postup je následující:

1) Vypneme kotel hlavním vypínačem.

2) Navlékneme si silné rukavice a vytáhneme turbulátory z výměníku.
3) Výměník projedeme kartáčem. Kartáčem pohybujeme rovně a netočíme s ním, abychom ho nepoškodili. 
4) Na boční straně kotle zatáhneme za páku, kterou prach ze zadní části „spláchneme“ do popelníku kotle. 
5) Vrátíme turbulátory do výměníku. 
6) Zlehka ometeme metličkou nebo železným hrablem šamoty v kotli.
7) Vyneseme popelník. Pozor, popel je horký, nesypat rovnou do popelnice! 
8) Zapneme hlavní vypínač kotle.

 ČIŠTĚNÍ PO SKONČENÍ TOPNÉ SEZÓNY:Některé montážní firmy nabízejí čištění kotle po skončení topné sezóny jako službu pro své zákazníky. Pokud si nejste jistí postupem čištění, využijte službu aspoň první rok, a podívejte se, jak kotel správně čistit. Vyplatí se nenechávat údržbu kotle na podzim, protože to mají topenáři nejvíc práce, a budete muset na servis dlouho čekat.

VÝPADEK ELEKTŘINY: 
Pokud dojde k výpadku elektřiny, kotel se jednoduše zastaví. 
K přetopení ale nedojde, nehrozí ani vyplavení kotelny přes pojišťovací ventil kotle, jak se někdy stávalo u kotlů s ručním přikládáním. 
Při výpadku se samozřejmě netopí. Dům má ale poměrně dobrou schopnost akumulace tepla, takže pár hodin bez topení ani nepoznáte. 
Pokud se elektřina obnoví do 8 hodin, kotel se rozběhne sám a není nutné podnikat žádná opatření. 
Při výpadku delším než 8 hodin kotel vyhasne a je potřeba nový zátop (viz kapitola „Jak zatopit“).

ZÁVĚREM 

Ale zpátky k “naší” rodině a instalaci nového kotle. Po třech dnech bylo všechno nastavené k oboustranné spokojenosti a my jsme se mohli rozloučit. Na místo činu jsme se vrátili po měsíci. Pan domácí nás vítá se slovy, že takové teplo i na chodbách snad nikdy neměli a pochvaluje si bezstarostné topení. Na tuhle topnou sezonu už se zásobil čtyřmi tunami dřevních pelet.

 

Zásoba pelet

 

A ví, že jako záložní palivo se kromě pelet dá použít i dřevo.
Tam je pak nutné doobjednat rošt a doladit správné nastavení kotle. 
A jak potvrzují noví majitelé už po prvním měsíci - největší výhodou kotlů na pelety je jejich nízká prašnost a čistý provoz. Když k tomu připočteme rozumnou spotřebu paliva, pohodlí a výhodnou cenu, jde o investici, která se rozhodně vyplatí.

 

 

 

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.