Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Budoucnost přírodní energie?

Budoucnost přírodní energie?

Je 25. 2. 2015 půl třetí ráno a já právě vstávám. Nic příjemného pro člověka, který si rád pospí. Moji ospalost přebíjí fakt, že se chystám na světovou konferenci o biomase do rakouského Welsu, malebného městečka poblíž Linze. 

Rychle se obléct, silné kafe a hurá z Valašska do světa. Cesta je pohodová, což dokazuje i pochrupování parťáků Jožky a Toma. Za ranního rozbřesku nabere u Linze kolegu Marka a už to máme jenom kousek.

Na konferenci nás všechny vítá ředitelka konference paní Christiana Egger. Je nás tady víc jak sedm set padesát ze šedesáti čtyř zemí světa! Témat je spoustu, od energetické politiky v jednotlivých zemích přes marketingová řešení až po konkrétní čísla a nápady.

Tak třeba nový způsob výroby pelet. Takzvaná torrefakce – slovíčko, které slyším poprvé v životě. Je to řízený proces karbonizace, při kterém se biomasa zahřívá na teplotu až 340 °C za přítomnosti malého množství kyslíku. Takto upravený materiál se potom lisuje do tvaru pelet nebo briket. Vznikne tak pozoruhodný produkt, který je dost podobný uhlí a má skvělé parametry, jako je výhřevnost, nebo i hydrofobní chování.

Člověk si říká, že tak šetrné a sofistikované palivo, jakým jsou právě dřevěné peletky, narazilo na svoje technologické možnosti, a ejhle, je tady další možné vylepšení.

Druhý den si prohlédneme celé výstaviště. Firmy prezentují svoje žhavé novinky, jako třeba moderní kotle s dokonalým designem. Už to nejsou žádné velké neforemné krabice, ale opravdu krásné, uhlazené stroje s výbornými technickými parametry. Trend je zjevný – zaujmout zákazníka už na první pohled a v kombinaci s kvalitou a moderními technologiemi přesvědčit o svých kvalitách.

Za všechny zmíním novinku od rakouské firmy Hargassner, jejich kotel Nano PK. Moc se mi líbí právě krásný a jednoduchý design. Kdybych nevěděl, že je to výstava kotlů, tak si myslím, že vidím luxusní myčku nebo pračku. Rozměry jsou opravdu unikátní, stačí mít doma pouze 0,48 m2 místa a je to! Zapojení je jednoduché, všechny přípojky jsou řešeny chytře seshora kotle, což  šetří místo a taky peníze za instalaci. To vše prošpikované nejmodernější technikou: Dotykový displej, automatické zapalování, samočistící rošt, automatické čištění tepelného výměníku, lambda sonda s poznáváním kvality paliva a to všechno podtrženo účinností vyšší než 95%. Samozřejmostí je 5.emisní třída a ovládání prostřednictvím mobilu.

Cestou zpátky pochrupávám já, protože řídí tentokrát Jožka s Tomem. Díky konferenci jsem se ujistil, že cesta, na kterou se s Walderou vydáváme, je správná a ve světě úspěšně fungující, a že v přírodě můžeme nalézt vše, co k životu potřebujeme. Včetně potřebné energie.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.