Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Stojící pily = drahá dřevěná paliva

Stojící pily = drahá dřevěná paliva

Září je běžně obdobím rekordních prodejů v dřevařství, protože šlape stavebnictví a majitelé domů dokončují úpravy obydlí před zimou. Letos ale už týdny prodeje pil stojí. Neprodá se prkno, palubka, lať, vazník ani trám a pily omezují pořezy. A to jsou pro pelety a brikety velmi špatné zprávy.

Když se totiž neřeže kulatina na pilách, nevzniká pilina ani štěpka a hned další dny se omezí výroba pelet, briket nebo množství paliva pro místní kotelnu. Zastavení pil na celé směny bude mít zásadní vliv na cenu dřevních paliv v této zimě a částečně i na jejich dostupnost.

Situace v dřevozpracujícím oboru opravdu není dobrá. Po období obrovské poptávky zejména ze zámoří se prodeje řeziva fakticky zastavily a dřevařství zachvátila panika, co s výrobky. Pily zažily během jara postcovidové oživení, které charakterizovaly vysoké ceny i nedostatek materiálů a bylo jasné, že to jednou skončí a bublina splaskne. Že to bude tak rychle, čekal málokdo.  Pro řadu investic byly už ceny dřeva neakceptovatelné, stavebníci často odložili své projekty a najednou ceny začaly padat. To za situace, kdy se díky zvýšené letní výrobě naplnily sklady obchodníků v celé Evropě a není komu co prodat. 
Prostě se to celé přehřálo a zkolabovalo. Je to lekce z neudržitelného způsobu podnikání a rozhazování státních peněz do ekonomiky.

Pily plánuji na 4. kvartál velké odstávky, obchodníci totiž nyní preferují prodej dřeva nakoupeného za vysoké ceny a v zimě se stavební horečka nekoná. Rozumné vyrovnání mezi poptávkou a nabídkou v dřevařství lze očekávat na počátku jara.
 
Díky tomu chybí ve střední Evropě velké množství dřevní suroviny. Cena suroviny pro pelety a brikety vzrostla nyní na trhu během jednoho měsíce o 50 %.
Není nám to příjemné, ale cena našich pelet vzroste o min. 10 %. Bojujeme celé léto s vyšší cenou obalů, palet, energií, ale tak výrazný nárůst cen surovin nedokážeme unést.
Samozřejmě ty, co nakoupili na jaře, může dnešní bouře nechat klidné, situace se vrátí do normálu během půl roku. Ale tradiční opozdilci v objednávkách budou nepříjemně překvapeni.

Druhý aktuální problém je termín dodání. Už týdny pociťujeme velký nárůst objednávek kvůli nedostatku pelet u malých prodejců paliv bez vlastní výroby. Naše roční přepravní kapacita je skoro 25.000t pelet a briket, které umíme dodat vlastními auty zákazníkům. Jednorázový nárůst objednávek o desítky procent však nedokážeme zvládnout v běžných termínech.
Pelet i briket máme dostatek, ale počítejte zejména v Čechách s dodáním po 4-5 týdnech, rozvozové speciály s manipulátory či cisterny na pelety si nikde na pár měsíců nepůjčíme. Bohužel krátkodobě odmítneme výrazně vzdálené závozy - musíme preferovat efektivnější logistiku.

Věříme, že na přelomu roku se situace s termíny dodání uklidní.

Marek Řebíček, ředitel Waldera s.r.o.

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.