Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Víte, jak poznat kvalitní pelety?

Víte, jak poznat kvalitní pelety?

Dřevěné pelety jsou čím dál víc oblíbenějším palivem v českých domácnostech. Proto jsme pro vás připravili několik rad a tipů, na co se při jejich výběru zaměřit.

  • Nejkvalitnější pelety pochází z čistého, odkorněného dřeva. Kůra či nečistoty v surovině, jako je písek či hlína, totiž snižují výhřevnost, zvyšují množství popela a vedou k jeho spékání. Pro spolehlivou orientaci slouží mezinárodní certifikát ENplus, podle kterého se nejkvalitnější pelety označují kódem A1.

  • Když peletu zmáčknete, měla by zachovat svůj tvar. Ty nekvalitní se mohou rozpadnout na piliny.

  • Zkuste si také k peletě přičichnout. Cítíte vůni dřeva a pryskyřice? Tak to je to správné aroma.

  • A co barva? Nemusíte se bát, výsledný odstín nemá na kvalitu pelet vliv. Když se používají k výrobě čisté hobliny, měla by být barva logicky světlá. Tmavší odstín zase způsobuje použitý materiál a jeho vlhkost při vstupu do výroby, ale také lisování a kvalitní odkouření zdroje tepla při sušení. Barva se mění i při procesu lisování, a to díky vysokému tlaku a teplotě. Kvalita pelet se tedy neodráží v barvě.

  • Co se barevnosti týká, je rozdíl i v metodě sušení,  jak uvádí náš vedoucí výroby Ing. Josef Andrýs. V bubnové sušičce se suší pilina v podstatě kouřem, je zde vyšší teplota, takže peleta pak vychází tmavší. V pásové sušičce je pilina sušená ventilátory s horkým vzduchem při konstantní teplotě cca 50 °C, tudíž je peleta oproti bubnové sušičce světlejší. Výjimkou jsou pelety vyrobené s příměsí kůry, které mají i nižší výhřevnost a jsou levnější.

  • Před nákupem většího množství pelet doporučujeme zakoupit vzorky pro srovnání. Sledujte délku hoření při stejném nastavení kotle nebo kamen tak, abyste mohli výsledky jednoduše porovnat. Kromě výhřevnosti sledujte také zbytkový popel.

  • A na závěr máme pro vás tip na opravdu kvalitní pelety. Najdete je u nás v e-shopu: Dřevěné pelety ENplus A1. Ručíme za ně naší značkou Waldera.

 

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.