Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Když jde o pelety, bavit se o počasí není od věci

Když jde o pelety, bavit se o počasí není od věci

Nechte mě vysvětlit jednu důležitou věc. Proč se cena pelet mění v průběhu jednoho roku i meziročně?
Asi byste byli rádi, kdyby cena byla víceméně fixní a vy mohli předem počítat s určitou výší nákladů na vytápění na celý příští rok. 

Jenže cenu nedokáží předpovídat ani výrobci.

Výroba pelet má totiž úzkou návaznost na zpracování dřeva. Jejich výsledná nebo chcete-li aktuální cena a množství pelet na trhu jsou posledními články poměrně dlouhého řetězce souvislostí. Zjednodušeně řečeno to vypadá asi takto:

Množství vyrobených pelet závisí na počasí a cena pelet závisí na vyrobeném množství a ceně piliny. Když přijde tuhá zima, jako byla ta letošní, zpracovatelé dřeva mají výrazně ztížené podmínky. Těží se méně než v létě. Vytěžené dřevo je zmrzlé až na kost, jeho zpracování se protahuje. Množství vstupních energií, jako jsou teplo na sušení pilin, elektřina pro výrobu pelet však výrazně roste.

Když se sníží výroba, sníží se i množství vyprodukovaných pilin a jejich cena stoupne. Z nich se vyrobí méně pelet za zvýšených nákladů - a vyšší cena je na světě.

Zimy předchozích dvou let byly velmi mírné, pelet se průběžně vyrobilo hodně, a ceny byly po celý rok rekordně nízké i díky převisu skladových zásob. Nižší ceny jsou výhodou pro zákazníky, ale často naráží na hranici rentability samotné výroby pelet. Jedna průměrná zima však způsobila, že se ceny pelet a dřevařství chovaly přesně podle výše popsaného scénáře.

Vývoj cen pelet.

Noví majitelé kotlů na pelety, kteří dříve topili uhlím, to často nedovedou pochopit. Rozdíl je v tom, že uhlí pro maloobchod vzniká tříděním paliva pro elektrárny. Ty jsou v provozu 365 dní v roce - bez ohledu na sezónu a její vlivy nebo na poptávku.

Tohle pelety zkrátka neumí. U domácích výrobců jsou sice dostupné po celé republice a jejich cena je dlouhodobě stabilní (roční průměr odpovídá přibližně ceně pelet v létě), ale v průběhu roku se v závislosti na sezóně mění, podobně jako u dalších dřevařských výrobků. V zimě je cena na maximu, na jaře na minimu. A letos se navíc díky vyprázdění skladů pelet po celé Evropě cena vrátila na úroveň před 3-4 lety.

Když nakoupíte pelety na jaře, kdy se jejich cena snižuje, ušetříte klidně i 20 % z ceny proti tomu, když necháte nákup na poslední chvíli. Nákup “až podle toho, jaká bude zima” pro vás bude výhodnější jen těžko, to vám můžu garantovat.

Waldera leták.

Rozdíl v ceně vás zahřeje. Už víte, že v domě budete mít teplo, úspora zůstala na účtu a teď je na vás, co s ní uděláte.
 

Marek Řebíček

Koupit pelety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.