Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Briket a pelet nebude v zimě 2021/2022 dostatek

Briket a pelet nebude v zimě 2021/2022 dostatek

Krásný podzim a velmi teplý začátek listopadu mohl ve spoustě z nás vzbudit dojem, že s nákupem topiva není kam spěchat. Pravda je ovšem taková, že dřevěných pelet a briket letos nemusí být dost pro všechny. 

Proč to tak je? S novými kotli poptávka po peletách znatelně roste. V tomhle ohledu výrazně vede Německo, ale jak se blíží konec topení ve starých kotlích 1. a 2. “emisní” třídy, vidíme vzestup i na domácím trhu. Podporuje ho i zdražení elektřiny a plynu. Kdo může, shání dřevo nebo brikety a z občasné “romantiky” topení v krbových kamnech se stává denní rutina.

Peletbriket je momentálně navíc výrazně míň. A do jara nemůžeme počítat s tím, že by se situace zlepšila.  Svou roli v tom hraje zdražení řeziva, spousta stavebníků v létě odložila plánované projekty a prodeje dřeva po celé Evropě tak stagnují. Všichni víme, že v zimě se žádná velká stavební horečka čekat nedá.

Pily proto na zimu plánují velké odstávky, obchodníci s řezivem preferují prodej materiálů ze skladů. Už teď většina velkých pil řeže 4 dny v týdnu. Bez řezání logicky nejsou piliny. A bez pilin se pelet i briket vyrobí míň. Odhady z oboru hovoří o tom, že zimní  výpadek výroby dřevěných paliv se může pohybovat až okolo 20 %. Rozumné vyrovnání mezi poptávkou a nabídkou v dřevařství tak lze předpokládat zase až na jaře.

Celou situaci samozřejmě může “zachránit” výrazně teplá zima nebo plošný evropský lockdown. Zavřené školy, restaurace, hotely a lyžařské areály samozřejmě nepotřebují topit tolik jako v plném provozu. Ale chceme na to spoléhat?

Už teď je patrné, že bude-li zima jen trochu normální, pelety a brikety budou na trhu chybět. Rozumnému hospodáři stačí napovědět. :-) Plánujete instalaci nového kotle či jen zatím topíte vlastním dřevem a nákup pelet či briket odkládáte? Pokud chcete mít dostatečné zásoby, měli byste objednávku topiva stihnout do Vánoc.

Nakoupit palivo

U prodejců bez vlastní výroby se zásoby briket či pelet tenčí už teď. Tím se doba dodání prodlužuje na víc než měsíc. Ve Waldeře máme kvalitních briket i pelet dostatek. Abychom dokázali zásobit v co nejlepších termínech domácí zákazníky, částečně jsme omezili velkoobchodní prodej. Děláme zkrátka všechno pro to, abyste měli celou zimu čím topit.

Co pro to můžete udělat vy sami? Nečekejte, až zapadnete sněhem a koukněte se, jak jste na tom se zásobami briket nebo pelet už teď. Čím dřív je objednáte, tím dřív budou u vás. Zajistěte si teplo pro váš domov v klidu a bez stresu.

Edit: Zdraží ruská válka pelety?

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.