Logo Waldera s.r.o.
Logo Waldera s.r.o.
search
Produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty.

Články

Nebyly nalezeny žádné články.

Slovník pojmů

Nebyly nalezeny žádné pojmy.

Je topení dřevem opravdu nejlevnější?

Je topení dřevem opravdu nejlevnější?

O topení dřevem se toho namluví hodně. Je s ním ale především práce. Pokud jde o pelety a brikety, je to takové “topení pro lenochy”. 

Častým argumentem proč topit dřevem je jeho prodejní cena, která je na první pohled nižší. Někdy je ale třeba se na věci podívat v širších souvislostech, abychom viděli, že co na první pohled vypadá drahé, je možná levnější, než se vůbec může zdát. Čas strávený prací se dřevem je také součástí ceny, stejně jako důsledky topení dřevem kupovaným pod cenou.

Práce se dřevem je fajn (když jí není příliš)

V současnosti zažívá renesanci topení dřevem, a to především díky jeho výhodné ceně. A navíc je to prostě pozitivní emoce, připravit si palivo a přiložit poleno. Dřevo však vyžaduje péči a extra práci - složit, nařezat, naštípat, přenést, znovu složit, držet v suchu, přinést a naházet do kamen. Pokud práce s dřevem neodpovídá vaší fyzické kondici a časovým možnostem, bude pro vás lepší poohlédnout se po jiné alternativě. S dřevěnými briketami můžete nechat sekeru v kůlně. Budete potřebovat i menší skladovací prostory, 1 paleta briket se energií odpovídá 3 rovnaným metrům dřeva. A to díky lisování a o polovinu  vyšší výhřevnosti než má na vzduchu vyschlé dřevo. Nicméně i s nimi je určitá fyzické námaha při manipulaci.

Dřevěné brikety

Více o briketách

Automatizované topení? Ano. Pokud využíváte pelety

Další alternativou jsou dřevěné pelety. Jejich hlavní předností je naprostá automatizace (v překladu: topíte bez práce a bez starostí). Jsou méně náročné na skladování - vadí jim pouze přímý kontakt s vodou. V porovnáním s uhlím se vám v budoucnu nestane, že pelety dojdou. Jsou totiž z českých lesů a pil, teplo vašeho domova tak není závislé na vyčerpatelném zdroji nebo politických rozhodnutích.

Pelety

 

Jedou, jedou pelety…

Když už kvalitní pelety objednáváte, vyplatí se nakoupit během léta a ideálně na celou sezónu. Pelety vám dovezeme nákladním autem na paletách a složíme terénním manipulátorem, kam si ukážete. Druhou variantou dopravy u nás je cisterna. Podmínkou však je mít k dispozici “silo”. Mylný je dojem, že musíte mít velký sklep se speciálním zásobníkem, abychom vám mohli pelety cisternou dodat.  Jako základ vám stačí prostor velikosti malé sklepní kóje, třeba bývalé uhelny, přepažený i OSB deskami a okénko či trubka ve zdi na plnění.  Řada našich zákazníků tak začínala, měla pelety bezpracně na hromadě a jednou za týden přiložila kýblem do zásobníku kotle. Výhodou je nižší cena o cca 500 Kč/t a žádné obaly.
Samozřejmě speciální stavba či textilní silo je v komfortu ještě dál, pelety se pak “foukají” hadicí přímo do zásobníku a automatický podavač či sací systém si sám přikládá rovnou do kotle. Jinak řečeno, pelet se ani nedotknete, ...respektive jen ve chvíli, kdy je budete vysypávat v podobě popela z kamen.

Doprava Waldera

 

Více o dopravě

Dřevo vs. pelety a brikety

Mnozí příznivci topení dřevem argumentují, že “je to levnější a obzvlášť, když je tolik dřeva napadeného kůrovcem”. Při pohledu čistě na pořizovací cenu dřeva, se to tak může zdát. Pokud se podíváme v širších souvislostech, je třeba zvážit další faktory. První je lesnický, kdy zjistíte, že cena dřeva je díky kůrovci hluboko pod normálem a topit tak levným dřevem je pošetilé tančení na pasece plné pařezů. Co to znamená? Že prodejní cena dřeva nepokryje majitelům lesů ani náklady na novou výsadbu. Kde býval les, který se jednou za čas prokácel, bude paseka plná náletů a bodláků. Levně tedy zatopíte jen jednou. Česká krajina zároveň přijde o značný podíl zalesněné plochy. Navíc levné je jen smrkové zaschlé kůrovcové dřevo, se kterým si bez štípačky skoro neporadíte, pěkný buk je nedostatkové a drahé palivo.
Teď to skoro vypadá, že máme něco proti topení dřevem. Naopak, když máte v rodině les či sílu a vybavení na celé klády, je to super relax, sami ho pěstujeme. Ale kupovat hotová polínka, znamená špatně počítat, pro rekreační topení je to pochopitelné, pro celoroční vytápění domu je to ta nejdražší varianta.
Jak už bylo zmíněno na začátku tohoto článku, dalším faktorem je čas, který strávíte se zpracováním dřeva a jeho přípravou na topení. Každý máme jiné časové i fyzické možnosti. Kolik času s dřevem asi strávíte, si můžete prohlédnout v infografice.
Odpovídá to vašim zkušenostem? Napište nám případně připomínky na rebicek@waldera.cz. Jak byste svoji práci ocenili, 200 Kč/h?

Typy paliv porovnání

Koupit pelety nebo brikety

Objednávky a dotazy +420 778 700 776 Pondělí-pátek 7:30-16:00 hod

Pro zobrazení konečných cen vč. DPH, obalů a složení až ke kotli potřebujeme znát PSČ místa, kam palivo povezeme.

Vaše PSČ nebo obec.